Na Eurosongu zmagal Azerbajdžan, Maja Keuc trinajsta

Z zmagovalno pesmijo "Running Scared" Ella in Nikki iz Azerbajdžana se je v Düsseldorfu sklenilo 56. tekmovanje Eurosonga. Slovenska predstavnica Maja Keuc se je s 96 točkami uvrstila na 13. mesto, v četrtek v drugem polfinalu pa je bila na tretjem mestu.

Nigar Jamal z vzdevkom Niki in 21-letni Eldar Gasimov kot Ell. Foto: Wolfgang Rattay
Nigar Jamal z vzdevkom Niki in 21-letni Eldar Gasimov kot Ell. Foto: Wolfgang Rattay

DÜSSELDORF> Evropsko občinstvo sta prepričala 30-letna Nigar Jamal z vzdevkom Niki in 21-letni Eldar Gasimov kot Ell. Azerbajdžan se je Eurosongu priključil šele leta 2008. Prihodnje leto se evrovizijsko tekmovanje torej seli v državo ob Kaspijskem jezeru.

Maja Keuc, ki naj bi jo, kot navaja uradna spletna Eurosonga, primerjali s Christino Aguilero ali Anastacio, se je skupaj z vokalistkami Sandro Feketija, Martino Majerle, Ano Bezjak in Katjo Koren uvrstila na 13. mesto. Štajerka doma iz vasi Svečina pri Zgornji Kungoti, po besedah komentatorja Andreja Hofra najbolj opazen vokal tekmovanja, se v Slovenijo vrača v nocoj. Na Brnik bo priletela ob 21.35.

Radodarne južne sosede

Slovenija je največ točk - 12 - prejela od južne sosede Hrvaške, kar se je zgodilo prvič v zgodovini Eurosonga. Prav toliko točk je Sloveniji namenila Bosna in Hercegovina. Deset točk sta slovenski predstavnici namenili Srbija in Makedonija. Sedem točk so nam namenili Danci.

V finalu Eurosonga, ki se je začel v soboto zvečer in se zavlekel precej čez polnoč, je sodelovalo 25 držav. Dvajsetim državam, ki se jim je uspelo prebiti čez torkov oziroma četrtkov predizbor, se je v finalu pridružilo še velikih pet - Nemčija, Velika Britanija, Španija, Francija in Italija, ki so največ prispevale v evrovizijsko blagajno in si s tem zagotovile svoj nastop.

Eurosong si je v živo ogledalo 36.000 obiskovalcev, okoli 125 milijonov gledalcev pa si je glasbeni šov ogledalo na malih zaslonih. V düsseldorfski dvorani je bilo nameščenih 25 kamer, uporabljenih je bilo več kot 90 mikrofonov. Z energijo niso ravno varčevali, saj je elektriko zagotavljalo kar devet dizelskih generatorjev.

Prireditev so tako kot oba predizbora povezovali Anke Engelke, Judith Rakers in Stefan Raab, slovenske gledalce pred TV sprejemniki pa je z informacijami in zanimivostmi zalagal komentator Andrej Hofer. Tudi tokrat, kot že na drugem predizboru, ni skrival svojega navdušenja nad slovensko predstavnico.

Pol gledalci, pol komisija

Tudi tokrat so gledalci iz vsega sveta lahko glasovali že od začetka prve pesmi. Glasovalo je 43 držav. Nastopajoče so ocenjevale nacionalne strokovne komisije, ki so ocene združile s telefonskimi glasovi gledalcev pred malimi zasloni, in sicer v razmerju 50:50. Slovensko strokovno komisijo so sestavljali Mojca Menart, Lovro Ravbar, Nuša Derenda, Eva Černe in Miha Vardjan.

Točke slovenskega glasovanja je v Düsseldorf sporočil Klemen Slakonja, ki je bil s petjem in animacijo eden bolj izvirnih, poleg irskega predstavnika, ki si je v slogu pričeske irskih pevcev nadel podobno lasuljo. Slovenija je 12 točk namenila Bosni in Hercegovini, deset točk Srbiji in osem Danski.

Še nekaj zanimivosti. Večina nastopajočih je pesem izvedla v angleščini, v svojem jeziku so zapele le izjeme, med njimi denimo Srbija in Španija. Izvajalci so bili večinoma mladi, najstarejši je bil 48-letni Dino Merlin.

Šov se je začel z izvedbo lanske zmagovalne pesmi Satellite, ki pa je ni zapela Lena, ker je bila ponovno v igri, pač pa voditelj Raab z bandom. Lena se jim je pridružila šele na koncu. Med občinstvom sta bila tudi prva zmagovalka Eurosonga Lys Assia iz Švice in Aleksander Rybak iz Norveške, ki je zmagal predlani.

Letošnji moto festivala je bil Začuti utrip srca! (Feel your heart beat!). To geslo se je slišalo v vseh jezikih nastopajočih držav, in sicer ob razglednicah nemških mest. STA


Najbolj brano