V Areno Stožice prihajajo lipicanci

Kobilarna Lipica bo 11. marca v Areni Stožice pripravila glasbeno-scenski spektakel Lipica v Ljubljani z naslovom Ponos lepota pogum. Ob spremljavi Orkestra slovenske vojske in priznanih glasbenikov bo nastopilo približno 50 lipicancev.

LJUBLJANA> Glasbeno-scenski spektakel bo združil nastope lipicancev iz Lipiške klasične šole jahanja in Združenja rejcev lipicanca Slovenije s koncertom Orkestra slovenske vojske pod vodstvom Andreje Šolar in glasbenimi vložki priznanih glasbenikov, kot so Trio Eroika, harfistka in sopranistka Miriam Andersen, klavirski tandem Bojan Gorišek in Milko Lazar, sopranistka Teja Saksida in tenorist Martin Sušnik ter mešani pevski zbor Obala Koper.

Spektakel ob 40-letnici lipiške jahalne šole

Lipicanci bodo v skoraj dve uri dolgem spektaklu nastopili s tradicionalnimi točkami klasične umetnosti dresurnega jahanja, je pojasnil Tomi Rumpf, ki se veseli edinstvenega projekta, ki ga pripravljajo ob 40-letnici lipiške jahalne šole. Projekt sovpada tudi z 20-letnico samostojnosti Slovenije, katere ena najpomembnejših blagovnih znamk je prav lipicanec, je prepričan direktor Kobilarne Lipice.

Scenarist predstave je Tomaž Letnar, ki si je za nalogo zadal narediti zanimiv, lep in zabaven spektakel, ki bo vreden Lipice. Kljub naboru odličnih glasbenikov, ki bodo po prepričanju Letnarja poskrbeli za vrhunski glasbeni dogodek, bodo glavni junaki lipicanci, je poudaril. Projekt mu je ponudil svojevrstno izkušnjo, ki je ni bil vajen, ob delu s konji pa se je, kot je povedal, “čudil njihovim različnim značajem”.

130.000 evrov težak projekt

Projekt je, kot je poudaril Rumpf, logistično zelo zahteven, saj morajo konje pripeljati v Ljubljano že nekaj dni pred predstavo in jim omogočiti dobre nastanitvene razmere. Njihov začasni hlev bodo parkirni boksi, je pojasnil. Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana, ki je omogočila ugoden najem dvorane Stožice. Po Rumpfovih besedah ocenjujejo, da bodo za projekt potrebovali približno 130.000 evrov. Del stroškov bodo pokrili z denarjem od prodanih vstopnic. Njihova cena se giblje med 20 in 50 evri.

Poleg večerne prireditve ob 19. uri bodo pripravili tudi posebno dopoldansko predstavo, ki bo služila kot generalka za večerni dogodek, namenjena pa bo tudi šolarjem. Vabijo tudi študente in upokojence, ki bodo za vstopnino morali odšteti po pet evrov.

V okviru projekta Lipica v Ljubljani bodo 28. februarja v galeriji Kresija odprli tudi likovno razstavo Avgusta Černigoja.

STA


Najbolj brano