Umrla je likovna in lutkovna umetnica Mara Kralj

V 102. letu starosti je v petek umrla likovna in lutkovna umetnica Mara Kralj. Svojo likovno nadarjenost je razvijala na več področjih, med drugim se je uveljavila tudi kot portretistka, ilustratorka knjig za otroke in kiparka. Za svoje delo je prejela več nagrad.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana so lani obnovili lutke iz predstave Zvezdica Zaspanka, ki so zgorele v požaru leta 1972. V podobi, rekonstruirani po prvotnih predlogah Mare Kralj, so predstavo premierno obudili januarja lani
V Lutkovnem gledališču Ljubljana so lani obnovili lutke iz predstave Zvezdica Zaspanka, ki so zgorele v požaru leta 1972. V podobi, rekonstruirani po prvotnih predlogah Mare Kralj, so predstavo premierno obudili januarja lani 

Mara Kralj se je rodila 9. septembra leta 1909 na Dunaju pesnici slovenske moderne Vidi Jerajevi (z dekliškim imenom Franja Vovk) in očetu violinistu Karlu Jeraju. Leta 1928 je končala tehnično srednjo šolo v Ljubljani na oddelku za keramiko. Istega leta se je poročila s slikarjem, ekspresionističnem kiparjem in ilustratorjem Tonetom Kraljem.

Maskerka pri Triglav filmu

Slikarsko se je izpopolnjevala v Parizu in Italiji, v oblikovanju filmskih mask in lutk pa v Pragi. Od leta 1947 je delala kot maskerka pri Triglav filmu. Med drugim je sodelovala pri prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji.

Lutke in maske v Lutkovnem gledališču

Od leta 1952 je oblikovala lutke in maske v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Od zamisli do končne izvedbe je z lutkami opremila predstave Ježkove Zvezdice Zaspanke, Butalce Frana Miličinskega, Puškinove Pravljice o kralju Saltanu, Srečnega princa Oskarja Wilda in še vrsto drugih lutkovnih uprizoritev in filmskih lutk.

Mednarodna nagrajenka

Slikala je tudi na svilo in za to likovno zvrst dobila prvo nagrado na mednarodni razstavi v Firencah, kar ji je omogočilo študijsko pot v Pariz. Kraljeva se je ukvarjala tudi z malo plastiko, posvečala se je ilustraciji, predvsem pa je znana kot portretistka. Ohranila se je vrsta njenih portretov v olju, med njimi je veliko otroških, v katerih se kaže njena sposobnost vživljanja v otroško dušo.

Ta odlikuje tudi v petdesetih letih ustvarjene ilustracije mladinskih knjig - posebno znane so ilustracije Zvezdnih tolarjev in Mojce Pokrajculje - in veliko število njenih blago ironično stiliziranih lutk, marionet in ročnih lutk. Od leta 1991 je vodila slikarsko skupino Klub Arti na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Priznanja stroke

Za dolgoletno profesionalno delo na likovnem področju, zlasti na področju ilustracij mladinskih knjig in oblikovanje lutk, je leta 2001 prejela Župančičevo nagrado za življenjsko delo, za oblikovanje lutk pa so jo počastili tudi z najvišjo stanovsko Klemenčičevo nagrado.

STA


Najbolj brano