Prvi festival otroške popevke Brinjevka 2010

Zmagovalka prvega otroškega festivala Brinjevka po izboru občinstva je s pesmijo Pobeg Nina Svetina iz Senožeč, strokovna žirija pa je prvo mesto prisodila za Kralja neba Reneju Markiču iz Naklega. Glavni organizator festivala je Kosovelov dom Sežana v soorganizaciji Občine Sežana.

Zmagovalka občinstva je bila Nina Svetina iz Senožeč Foto: Bogdan Macarol
Zmagovalka občinstva je bila Nina Svetina iz Senožeč Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA> Desetletna Nina Svetina iz Senožeč, ki ji je v veliki dvorani Kosovelovega doma v Sežani na nedeljskem pevskem nastopu občinstvo prisodilo največ točk, je za nagrado dobila zlato brinjevko občinstva ter praktično nagrado, petdnevni družinski izlet v Pariz, Evrodisney in Versailles.

“Nagrade nisem pričakovala, čeprav bi bila rada pevka, ko odrastem. Sedaj hodim v peti razred, v otroškem pevskem zboru Divača-Senožeče pa pojem in nastopam že od prvega razreda,” je po nastopu povedala Nina. Skladbico Pobeg, s katero je Nina osvojila občinstvo je uglasbila, Severa Gjurin.

Štiričlanska strokovna žirija pod vodstvom Igorja Leonardija, ki je v tej vlogi nadomestil zaradi bolezni odsotnega Mojmirja Sepeta, pa je podelila zlati kipec brinjevke dvanajstletnemu Reneju Markiču iz Naklega za pesem Kralj neba, srebrn kipec najmlajši pevki - šestletni Lani Andolšek iz Trsta za pesem Rada plešem rock' n'rol, bronast kipec pa devetletni Zali Kuhelj iz Grosupljega za pesem V šoli. “Potem ko je prva žirija v maju med 24 kandidati izbrala 14 skladb in 16 nadarjenih pevk in pevcev, starih do 12 let, se je tokratna žirija, v kateri so bili še Tinkara Kovač, Metka Dedakovič in Aljoša Jerič, osredotočila na celosten vtis, ki je zajel tako glasbo in besedilo, kot tudi samo izvedbo,” je delo strokovnih ocenjevalcev pojasnil Leonardi.

V ožji skupini, ki je pripravila prvi festival, so bili poleg projektnega vodje Aljoše Jeriča in organizatorke festivala Kosovelovega doma Ariane Pertinač še dirigent Ivo Bašič na čelu Big benda Kras in Ada Škamperle, zborovodkinja Otroškega pevskega zbora.

“Sodeč po prvih odzivih občinstva in tudi osebnih vtisih, smo z idejo festivala popolnoma zadeli, saj česa podobnega v Sloveniji, za razliko od tujine, še nimamo. Naš cilj je ta dogodek v naslednjih letih še nadgraditi s predtekmovanji, nastopom v živo pred kamerami in izvedbo SMS glasovanja. Letošnji pogoj za nastop - petje v slovenščini - želimo razširiti na ves slovensko govoreči svet in, zakaj pa ne, nekoč imeti zmagovalko ali zmagovalca celo iz Argentine,” je bil vidno zadovoljen direktor Kosovelovega doma Gojmir Lešnjak Gojc, ki je bil skupaj z Jeričem pobudnik festivala.

Prireditev, ki jo je posnela TV Slovenija - Regionalni TV center Koper, bo na programu 25. septembra ob 20. uri na drugem programu TV Slovenija.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano