Andrej Košak popolnoma v Stanju šoka

Po uspehu Outsiderja, ki je s 95.000 prodanimi vstopnicami postavil slovenski rekord gledanosti v 90. letih, ter malo manj odmevnega Zvenenja v glavi, se Andrej Košak loteva svojega tretjega celovečerca. Scenarij z delovnim naslovom Don't cry for me Europe je bil predstavljen že leta 2004, a navkljub spodbudnim ocenam ter prestižnim odlikovanjem, je prva klapa padla šele pred nekaj dnevi.

Glavna igralca Martin Marion in Urška Hlebec Foto: Željko Stevanić/Ifp
Glavna igralca Martin Marion in Urška Hlebec Foto: Željko Stevanić/Ifp

LJUBLJANA Scenarij za Stanje šoka je bil leta 2004 izbran kot najboljši med 200 prijavljenimi na mednarodni éQuinoxe scenaristični delavnici. Naslednje leto je scenarij potoval v Cannes in Berlin. Toda negotova finančna pot slovenskega filma je terjala dolgih šest let, preden je scenarij začel pohod proti soju filmskih platen.

Stanje šoka nastaja v slovensko, srbski, bolgarski in bosanski koprodukciji pod producentskim očesom Andreja Hočevarja, ki je marsikateri slovenski film ponesel v svet. Rdeča nit zgodbe se skriva v divji tranziciji iz nostalgične podobe bivše Jugoslavije v evropsko vladavino prostega trga in demokracije. Glavni protagonist doživi “tranzicijski mrk”, zaradi 10-letne internacije znotraj zidov psihiatrične ustanove. Ko stopi v resnični svet, je konec njegovih idealiziranih projekcij in pade v “stanje šoka”. “V filmu spremljamo poskus Petra Zmazka, da se ponovno postavi na noge v popolnoma transformirani družbi. Obenem nam kot človek, ki ga okolica smatra za neprištevnega, nastavi satirično ogledalo, s pomočjo katerega ugotavljamo resnico o družbi plehkosti, potrošništva in pohlepa,” je o filmu povedal režiser in scenarist Andrej Košak.

Glavno vlogo igra Martin Marion, slovenski igralec in vsestranski umetnik, ki se je šolal in vrsto let ustvarjal v ZDA. Ob njem nastopata Urška Hlebec (Moj ata socialistični kulak, Morana, Operacija Cartier) in eden najuspešnejših srbskih igralcev Nikola Kojo (Mi nismo angeli, Rane, Lepe vasi lepo gorijo).

Snemanje bo potekalo do konca avgusta, na različnih lokacijah po Sloveniji, filmsko premiero pa bomo najverjetneje dočakali prihodnje leto.


Najbolj brano