Živalske kreacije ukradle šov na pariškem tednu mode

Na pariškem tednu mode je v ponedeljek pritegnila pozornost ameriška zvezdnica Kylie Jenner, ki je na modno revijo Schiaparelli prišla v črni žametni toaleti, okrašeni z umetno levjo glavo v naravni velikosti. Čeprav to ni bila edina živalska “broška” na modni reviji, je vsekakor dvignila največ prahu.

Podoba Kylie Jenner z levjo “broško” je dodobra razburkala 
spletne razprave o tem, kje so meje dobrega okusa. Foto: Profimedia
Podoba Kylie Jenner z levjo “broško” je dodobra razburkala spletne razprave o tem, kje so meje dobrega okusa. Foto: Profimedia

PARIZ > Podoba Kylie Jenner v takšni opravi je dodobra pretresla javnost in na spletu sprožila plaz ogorčenih odzivov. Imitacija nagačene levje glave se je marsikomu zdela neokusna, Jennerjeva pa je bila deležna sodb, da podpira mučenje živali. Njena pojasnila, da gre za umetno kreacijo, niso povsem zalegla. Pogled na takšno “umetnino” namreč mnogim vzbuja nelagodje. Niti razlaga modne hiše Schiaparelli, da je levja glava bila v celoti ročno izdelana iz penaste smole in drugih umetnih materialov, ni povsem zabrisala vizualne vzporednice z lovom na trofeje.

Foto: Profimedia

Tako so spletni uporabniki ob objavah fotografij Jennerjeve v levji opravi nizali komentarje s pridevniki, kot so: “popolnoma neokusno”, “neprimerno”, “narobe” ... Oglasila se je tudi srbska zvezdnica Jelena Karleuša, ki slovi tudi kot goreča zagovornica pravic živali. Na instagramu je zapisala: “To ni moda, to je promocija in poveličevanje krivolova in trofejnega lova. Ogabno in pretresljivo, brez okusa in preprosto napačno.”

Kralj živali ni bil edini izstopajoči živalski element na modni reviji. Naomi Campbel je nosila črn plašč iz umetnega krzna, okrašen z glavo volkulje, kanadska lepotica Shalom Harlow pa se je po modni brvi sprehodila v obleki, iz katere je v predelu prsi štrlela rjoveča glava snežnega leoparda. Zbirko Schiaparelli je namreč navdihnilo devet krogov Pekla iz Dantejeve Božanske komedije, kjer pesniku prekrižajo pot lev, leopard in volkulja kot predstavniki poželenja, ponosa in pohlepa.

Naomi Campbel v plašču z glavo volkulje (Foto: Profimedia)

Kljub številnim negativnim odzivom je del javnosti pokazal tudi razumevanje za koncept ekstravagantnega modnega šova. Jennerjevi in hiši Schiaparelli je nepričakovano stopila v bran tudi organizacija za zaščito živali PETA. Njena predsednica Ingrid Newkirk je v izjavi za javnost zapisala, da je kolekcija tridimenzionalnih živalskih glav, pri kateri ni bilo uporabljeno pravo usnje ali krzno, čudovito inovativna. “Toalete lahko dojamemo tudi kot protest proti trofejnem lovu, v katerem leve in volkove raztrgajo za zadovoljitev človeškega egoizma,” je predlagala ter obenem zvezdnice spodbudila k živalim še bolj prijaznim modnim odločitvam, kot sta izogibanje volni in svili.


Najbolj brano