Vrnitev odpisanih

Film je izginil (no, skoraj), a objektivi so še tu. Objektivi z ročnim ostrenjem se pogumno vračajo nazaj, a tokrat s pomočjo vrhunske tehnologije in oblikovanja. Takšni so objektivi znamke Petzval, ki jih danes izdelujejo v Zenitovi tovarni objektivov v Rusiji. Zasluge gredo gibanju Lomography, ki oživlja fotografiranje na film in je iz nje naredila uspešno družbo, ki ponuja čudovite izume preteklosti z današnjo kakovostjo.

Naiad 15 mm ultraširokokotni objektiv na vmesniku za ostrenje in zaslonko
Naiad 15 mm ultraširokokotni objektiv na vmesniku za ostrenje in zaslonko 

Zasluga za izjemne objektive gre njihovemu izumitelju Josephu Petzvalu, ki je leta 1840 skoval zamisel za njihovo izvedbo. Leta 2013 je družba Lomography na Kickstarterju ponudila oživitev tovrstnih objektivov in za ta namen zbrala kar milijon dolarjev. Proizvodnjo so zaupali priznanemu ruskemu izdelovalcu optike Zenitu.

Paleta objektivov in izidi, ki jih ponujajo, so zelo zanimive. Izbira ni omejena le na objektive tipa Petzval, temveč je zelo široka. Objektive izdelujejo z nastavki za Canon EF in Nikon F, posledično pa jih lahko z adapterji uporabljajo tudi imetniki drugih znamk, kot so Fuji, Sony, Olympus, Pentax K ali Panasonic.

Trije objektivi, eno ostrenje

V širokem izboru me je pritegnila kombinacija z imenom Neptun, ki vključuje tri objektive in eno ostrilno enoto. Zanimiva rešitev - zakaj bi vsak objektiv imel svoje ostrenje, ko pa je vse lahko na enem, le sprednja leča se zamenjuje. Sistem Neptun vsebuje tri objektive z goriščnicami 35 milimetrov ter zaslonko f/3,5, 50 milimetrov z zaslonko f/2,8 ter 80 milimetrov z zaslonko f/4. Osrednji del sistema je vmesnik (adapter) za ostrenje in zapiranje/odpiranje zaslonke. Ta namreč ni vgrajena v objektiv, temveč le v vmesnik. Tako na eni strani menjujemo objektive, na drugi pa jih privijemo na aparat.

Izven kompleta sem preizkusil še samostojne teleobjektive ter izjemen 15 mm širokokotni objektiv Naiad, ki spada v sistem Neptun. Pri sistemu Neptun me je navdušila enostavnost, saj objektivi niso le odlične kakovosti, temveč so tudi lahko prenosljivi in izmenljivi.

Ni vse v tehnologiji

Ročno ostrenje nas vrača v stare čase, ko smo si za fotografiranje vzeli čas, saj je vsak opravljen posnetek imel svoje mesto v našem spominu. Danes žal ni več tako. Z lomografskimi objektivi se nam zdaj vrača del upravljanja nazaj, to pa je tisti strastni del fotografije, ni vse tehnologija, ampak za njo stojimo mi.

Celoten nabor objektivov omogoča čudovit izbor “bokéjev”, saj lahko v vsak objektiv vstavimo plošček z vzorcem, ki nam na posnetku ustvari izviren boké brez posedanja za računalnikom.

In koliko bomo odšteli za vrnitev odpisanih? Za sistem Neptun s tremi objektivi in vmesnikom boste odšteli 590 evrov, kar je odlična cena, glede na to, kaj vse komplet vsebuje. Prav tolikšna pa je tudi cena za 15 mm ultraširokokotni objektiv. Ostali objektivi, narejeni po izvirnem Petzvalovem ali Daguerreotype sistemu ter seveda tehnološko dopolnjeni in v ohišju iz medenine, vas bodo stali od 399 evrov navzgor. Zanimivost - objektivi sistema Neptun se imenujejo po lunah istoimenskega planeta našega osončja in s svojimi različnimi goriščnicami tako predstavljajo različne oddaljenosti od matičnega planeta - Neptuna.


Najbolj brano