Testiramo: nikon coolpix P1000 premore teleskopsko približanje

Telefoni so naredili veliko dobrega, a tudi slabega na področju kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Poleg tega, da so razredčili vrste, saj proizvajalci ne ponujajo toliko različnih modelov kot nekoč, so se te posledično okrepile ali pa iščejo nišo, v kateri so telefoni “švoh” in jih ne dohajajo. Tak je razred kompaktnih digitalnih fotoaparatov z velikim razponom približanja. Zaradi manjše velikosti tipala proizvajalci zadnja leta dosegajo zavidljive telegoriščnice. Eden takšnih primerov je superzum nikon coolpix P1000.

Nikon coolpix P1000 - približanje, kot ga še ni bilo.
Nikon coolpix P1000 - približanje, kot ga še ni bilo. 

Današnji časi niso ravno prizanesljivi do digitalnih apratov, še posebej tistih kompaktnih. Zato so pred njimi težki časi preživetja in iskanja načinov, kako potrošnika prepričati, naj kupi digitalni fotoaparat in ne novega telefona. Eno od najpogostejših vprašanj, ki si ga potrošniki zastavljajo pri nakupu fotoaparata, je, kateri ima večji zum.

Pa se je našel nikon colpix P1000, ki ima največjega! Aparat premore teleskopsko približanje. Naj poenostavimo - optični zum, ki ga premore P1000, se lahko kosa z marsikaterim teleskopom. Takšna optična povečava ne bi bila mogoča brez male velikosti svetlobnega tipala, ki meri dve tretjini palca, in optičnega dela aparata, ki opravi večino dela. Optika tako pokriva zorni kot od prijetnih 24 do neverjetnih 3000 milimetrov goriščne razdalje. Torej, če bi imeli tipalo velikosti 35 milimetrov, bi objektiv moral biti dolg kar tri metre!

Prav velikost tipala je v tem primeru dvorezni meč. Po eni strani zaradi dvotretjinske velikosti zagotavlja tako velik zum, po drugi pa bi (zaradi gostote 16 milijonov pikslov in tipa BSI-cmos) lahko bilo večje in bi tako bila tudi kakovost fotografije na najvišji ravni. A potem bi imeli, jasno, manj zuma.

Zaslonka nikona coolpix P1000 se začne pri f/2,8 in seže tja do f/8 pri 3000 mm, kar je popolnoma sprejemljivo za tako veliko goriščnico. Svojo nalogo odlično opravi stabilizacija. Med preizkušanjem fotoaparata sem namreč nekatere posnetke naredil “iz roke”. Kljub temu pa je za daljše goriščnice priporočljiva uporaba monopoda ali stojala.

In kako se je izkazal nikon P1000? Tistih nekaj deževnih dni, kolikor sem ga imel na voljo, vreme žal ni bilo naklonjeno ne podnevi ne ponoči, zato posnetki niso takšni, kot bi jih naredil na safariju. Zmogljivosti super zuma pa je pokazalo fotografiranje natanko kilometer oddaljene terase lokala, kjer so obrazi ljudi v izrezu dobro prepoznavni. Škoda, da so bili novinarski kolegi prezasedeni za tovrstno poziranje. Če bi na terasi sedel kateri od njih, ne bi bilo potrebno zabrisati obrazov.

Pod črto: nikon coolpix P1000 je odličen pripomoček tako za ljubitelje narave kot za tiste, ki morajo službeno oprezati za drugimi. A fotoaparat, ki tehta kar 1,4 kilograma ima občutno težo tudi v evrih; kilogram in pol žlahtnega nikonovega stekla skupaj z elektroniko stane 999 evrov. Torej, če še nimate super daljnogleda ali “hudega” teleobjektiva, ste pa navdušeni opazovalec divjih živali, si lahko privoščite to zverino in ptičica vam bo sedla v dlan.


Najbolj brano