Testiramo: kompaktni fotoaparat sony HX 99

V tekmi, kdo bo prepričal potrošnike, je veliko igralcev. Razred kompaktnih aparatov se vse bolj krči, zato so modeli, ki kljubujejo vihri telefonov, vrhunsko opremljeni. Današnje potencialne fotografe je tako treba prepričati s skoraj neverjetnim naborom zmogljivosti.

Sony HX 99 z zoomom, iztegnjenim do konca, nam sede v dlan. Foto: LEO CAHARIJA
Sony HX 99 z zoomom, iztegnjenim do konca, nam sede v dlan. Foto: LEO CAHARIJA

Končno je prispelo poletje, zato smo preizkusili kompakten fotoaparat z veliko zooma, ki ga boste z lahkoto spravili v žep in se z njim odpravili v gore ali na morje.

Mobilnim telefonom v bitki s kompaktnimi fotoaparati običajno umanjka prav možnost zoomiranja oziroma optičnega tele-foto približevanja. Zato so modeli aparatov, kakršen je Sonyjev HX 99, privlačni za vse tiste, ki bi radi motiv zelo približali, a ne želijo pregloboko seči v žep ali prenašati s seboj nekaj dodatnih kilogramov “prtljage”.

Naš preizkušanec pa ima toliko dobrih značilnosti, da žal vseh ne bom mogel našteti, zato naj izpostavim le tiste najbolj značilne. Prva odlika Sonyjevega HX 99 je kar 28-kratni razpon zooma, ki seže od 24 mm pa tja do 720 mm v primerjalnem formatu 35 mm. Možnost velikega približanja pa bi bila nična brez zdaj že legendarnega Sonyjevega blažilca tresljajev steady shot.

Aparat bi ljubkovalno lahko poimenovali mali dragulj, saj so vanj vgradili najnovejše tehnološke dosežke s področja fotografije. Presenetila me je izbira ostrenja na oko portretiranca, kar je izredno uporabna lastnost. Ta tehnološki dosežek se zadnje čase kot požar širi tudi pri drugih proizvajalcih kamer. To, kar najbolj pogrešam pri kompaktnih aparatih in po čemer se boljši modeli ločijo od drugih, je elektronsko iskalo. Sonyjev XH 99 premore visoko kontrastno OLED iskalo tru-finder, ki je precej svetlejše od običajnih elektronskih iskal. V njem se prikažejo predogled v živo in informacije o snemanju, zato je slika na notranjem zaslonu popolnoma enaka končnemu posnetku.

Ob iskalu je tu še ena uporabna lastnost: medtem ko opazujemo motiv skozi iskalo, se s prsti poljubno sprehajamo po zaslonu, ki nam služi kot sledilna ploščica, ter tako poljubno spreminjamo mesto ostrenja. Iskalo je pri našem modelu skrito in izskoči ven le na naš ukaz, po uporabi ga lahko nazaj v ohišje aparata potisnemo ročno. Fotoaparat odlikuje hitro in intuitivno samodejno ostrenje z visoko hitrostjo in natančnim zaznavanjem kontrasta, z odzivnostjo 0,09 sekunde.

Izostritev motiva doseže tako, da zmanjša premikanje objektiva, predvidi razpon samodejnega ostrenja in pogon objektiva ter s tem izboljša odzivnost, da lahko ujamete še tako kratke trenutke, ki jih aparat zajame na slikovno tipalo CMOS z osvetlitvijo iz ozadja in z gostoto 18,2 milijona slikovnih pik, vse skupaj obdelano z naprednim sistemom za obdelavo slik BIONZ X, ki zagotavlja vrhunsko kakovost slik tudi pri natančnih teksturah in podrobnostih.

Med adute aparata pa nedvomno seveda sodi tudi lastnost video snemanja v 4K ločljivosti.

Za vse našteto in še več, kar premore sony HX 99, pa boste morali odšteti od 440 do 500 evrov, odvisno od ponudnika.


Najbolj brano