Pssst, prisluhnite tišini

Že pred leti mi je prišlo na uho, da so na tržišču slušalke, ki izničijo hrup okolice in zato omogočajo povsem nove dimenzije doživljanja glasbe. Ali pa - tišine.

Slušalke sony WH 1000 M3
Slušalke sony WH 1000 M3  

Takšna tehnologija sicer deluje že od leta 1950, ko so jo razvili za potrebe pilotov v kabinah letal in jim tako olajšali komunikacijo v hrupnem delovnem okolju. Danes, skoraj 70 let kasneje, je vrhunska tehnologija slušalke že tako dodelala, da so lahkotne in jih brez težav nosimo dlje časa. Zato sem se odločil preizkusiti tretjo generacijo sonyevih prenosnih slušalk WH 1000 M3, ki imajo na trgu sloves najboljših utiševalcev hrupa.

Najbrž nisem edini, ki se med košnjo trave rad kratkočasi s poslušanjem glasbe. A kaj ko mora ta preglasiti hrup kosilnice. S klasičnimi slušalkami še nekako gre, a je vse skupaj glasno in škodljivo za sluh. Tako je bila moja prva misel ob tuhtanju, kako preizkusiti sonyjev izdelek, prav košnja trave.

Vrhunska tehnologija izničenja hrupa

Slušalke imajo vgrajen mikrofon, ki zaznava zunanji zvok oziroma hrup, elektronika v njih to predela in nam pošlje nasprotno 180-stopinjsko frekvenco hrupa glede na njegov vir. Tako nastopi izničenje, ki ustvari tišino.

Kot omenjeno, obvladovanje hrupa se je pričelo v pilotski kabini, danes pa je to najbolj zaželen pripomoček prav med potniki na dolgih poletih. Poleg tega so slušalke s tehnologijo aktivnega izničenja hrupa zaželene med mladimi v hrupnih urbanih okoljih ter med ljudmi, ki trpijo zaradi nespečnosti in jih vsak manjši hrup prebudi.

Sony resda ni edini proizvajalec takšnih slušalk na tržišču, a po mnenju mnogih je tehnologija izničenja hrupa s procesorjem QN1 v zadnjem modelu slušalk M3 naravnost vrhunska in vas bo pustila brez besed, oziroma - brez hrupa. Slušalke imajo kar nekaj posebnosti. Denimo, edinstveno samodejno in prilagojeno odpravljanje šumov ter optimizacijo atmosferskega tlaka, če potujete z letalom. Zatem je tu pametno poslušanje, ki ga nastavite s prilagodljivim kontrolnikom za zvok, ki samodejno prilagodi okoljski zvok temu, kar počnete - denimo hoji v urbanem okolju ali čakanju na železniški postaji. Da ob tem preko slušalk telefonirate ali se priklopite na hišnega asistenta, pa je pri Sonyu že nekaj samoumevnega. Za upravljanje glasbe ali klica je na voljo površina slušalke z ukazi na dotik. Vse skupaj napajajo baterije, ki zdržijo do 30 ur predvajanja. Če se vam mudi, jih lahko s hitrim polnilcem v pičlih desetih minutah napolnite za pet ur delovanja.

In kako so se obnesle med košnjo? Seveda bo treba počakati še nekaj let, da bodo pri Sonyu izdelali slušalke, ki bodo popolnoma izničile 100 decibelov hrupne motorne kosilnice, čeprav se velja vprašati, ali je pri takšnem opravilu to tudi varno. Pa vendar slušalke sony WH 1000 M3 tako neverjetno izničijo moteč hrup, da sem ostal brez besed, doživetje košnje z minimalno motornega ropota je bilo pravo presenečenje. Odlično so so se izkazale tudi pri hrupu, ki ga povzroča burja ali obisk razposajenih otrok v hiši. S pridom bi jih lahko uporabljali tudi vozniki težje in hrupnejše strojne mehanizacije.

Visoka, a sprejemljiva cena

Ob koncu pa še to: kar malce žal mi je, da nisem imel možnosti fotografirati obraze začudenja vseh tistih, ki sem jim prvič nadel slušalke in so zaznali razliko med hrupom in tišino oziroma vrhunsko doživetje med poslušanjem glasbe.

In koliko nas stane takšna neobičajna, a odlična protihrupna zaščita? Dobrih 300 evrov je na prvi vtis visoka cena, a več kot sprejemljiva glede na to, kaj vse zmorejo te slušalke.


Najbolj brano