Namesto sveč “sožalnica”

Žalsko podjetje Zagožen je predstavilo inovativni izdelek, s katerim želijo spremeniti navade ob pogrebih in zmanjšati količino odpadnih sveč.

Sožalnica, inovacija zoper odpadne nagrobne sveče Foto: Sašo Radej
Sožalnica, inovacija zoper odpadne nagrobne sveče Foto: Sašo Radej

V Sloveniji vsako leto nastane več kot 4500 ton odpadkov od sveč, s katerimi bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov, ugotavljajo v podjetju Zagožen iz Žalca. Neekološko navado izkazovanja sožalja s svečami želijo spremeniti s pomočjo sožalnice.

Gre za posebno skrinjico z vgrajenim sefom, v kamor lahko ljudje oddajo denarni prispevek, namesto da na pogreb prinašajo sveče in druge žalne aranžmaje. “Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in diskretno priloži namenjen prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo sredstva res pristala v rokah žalujočih. Na vrhu skrinjice bodo prižgane svečke, ki simbolno prikazujejo žalovanje,” je ob predstavitvi razložil direktor Branko Potočnik. Kot je dodal, bo sožalnica del ponudbe pogrebnih zavodov in komunalnih podjetij. Potočnik je prepričan, da ne bo rešila le ekološkega in cenovnega problema, temveč bo žalujočim prihranila prostor, saj jim ne bo treba shranjevati velikega števila sveč.

Podjetje Zagožen je sicer specializirano za proizvodnjo in prodajo materialov za zunanji vodovod in kanalizacijo, ki je na slovenskem trgu prisotno že 40 let. V državah jugozahodnega Balkana je podjetje prisotno že od samega začetka, zadnjih 16 let pa se aktivno širi po celotni Evropi. Trenutno izvažajo v 27 držav.


Najbolj brano