Aplikacije za spletno rudarjenje bi lahko porabile toliko energije kot Poljska

Aplikacije za spletno rudarjenje, ki delujejo znotraj uporabnikovega brskalnika in z namenom zaslužka rudarijo kriptovalute, bi lahko lani porabile do 18,8 gigavatov električne energije. To je primerljivo z letno količino porabe energije na Poljskem. Spletno rudarjenje tako lahko povzroči blizu 800 ton emisij CO2 letno, ugotavlja družba Kaspersky.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Spletno rudarjenje ali kraja procesorske moči preko brskalnika je grožnja, ki preti številnim uporabnikom, ne da bi se je ti sploh zavedali. Gre za alternativno metodo rudarjenja kriptovalut, ki za dosego cilja izrablja obiskovalce spletnih strani. Lastniki spletnih strani namreč pretvorijo zmogljivost naprav svojih uporabnikov v kriptovalute, medtem ko imajo ti vklopljen brskalnik ali pa ta deluje v ozadju.

Družba Kaspersky je izračunala, da bi bila lahko količina porabljene energije s spletnim rudarjenjem do 1670 megavatnih ur, razen če bi spletna stran blokirala kodo, odgovorno za vzpostavitev rudarjenja. Če se to pretvori v emisije ogljikovega dioksida (CO2) na globalni povprečni ravni Mednarodne agencije za energijo (IEA), je to približno 800 ton toplogrednih plinov, ki so se v letu 2018 sprostili v ozračje.

Pristojbine za električno energijo za tako visoko raven energije bi lahko znašale od nekaj 100.000 do pol milijona ameriških dolarjev. Količina energije, potrebna za podporo spletnega rudarjenja, pa bi bila več kot trikrat večja od proizvodnje jedrske elektrarne v ukrajinskem Černobilu leto pred njeno nesrečo.

V izogib izrabi osebnih naprav za spletno rudarjenje v družbi Kaspersky uporabnikom med drugim svetujejo, naj bodo pozorni na zmogljivost računalnika - če zaostaja in zamrzuje; preverijo, če je njihova naprava opazno bolj vroča, in začnejo uporabljati zanesljivo varnostno rešitev.


Najbolj brano