Rusi v času pandemije koronavirusa kopičijo ajdo in kondome

Tako kot iz številnih drugih držav tudi iz Rusije poročajo, da ljudje zaradi pandemije novega koronavirusa množično kupujejo določene izdelke. Med temi so ajda, elektronika, hladilniki in kondomi.

 Foto: /
Foto: /

MOSKVA > Ajda je med Rusi zelo priljubljena in je običajno tudi pokazatelj njihove zaskrbljenosti na ekonomskem področju. V kriznih časih se prodaja ajde, ki se jo lahko pripravi kot samostojno jed ali kot prilogo, v Rusiji običajno poveča.

Tako so tudi ob pojavu novega koronavirusa množično začeli kupovati to žito in sol. Prodaja ajde je med 9. in 15. marcem v primerjavi z enakim obdobjem lani narasla za 66 odstotkov, kažejo podatki podjetja za raziskave trga Nielsen Russia.

Okrepila se je tudi prodaja elektronskih naprav, kar je predvsem posledica padanja vrednosti rublja, ki je letos zaradi pandemije novega koronavirusa in nižjih cen nafte padla za pet odstotkov. Zaradi padanja vrednosti ruske valute bo v prihodnjih mesecih višja inflacija, tako da se je povečala prodaja uvoženih elektronskih naprav, kot so telefoni in prenosni računalniki. K temu je prispevala tudi potreba po samoizolaciji in delu od doma.

Rusi so v teh kriznih časih začeli bolj kupovati tudi kondome in erotične igračke. Njihova prodaja v največji ruski spletni trgovini Ozon je marca poskočila za 300 odstotkov. Najvišja prodaja je bila med 14. in 17. marcem, ko so delodajalci svojim zaposlenim naročili, naj delajo od doma. Prodaja kondomov se je v tem obdobju glede na enako obdobje lani povečala za 147 odstotkov, prodaja lubrikantov pa za 124 odstotkov, so sporočili iz Ozona.

Močno se je v Rusiji v zadnjem času povečala tudi prodaja hladilnikov in česna. Za slednjega nekateri verjamejo, da preprečuje okužbo z novim koronavirusom. Vodja Čečenov Ramzan Kadirov je tako ljudem svetoval, naj žvečijo česen, da si bodo okrepili imunski sistem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer sporoča, da uživanje česna ne bo preprečilo okužbe s tem virusom.


Najbolj brano