Prihodnje leto prihaja tudi v Evropo

Iz Toyote sporočajo, da bodo prihodnje leto v Evropo, po 20 letih obstoja, poslali športnega terenca s hibridnim pogonom in sedemsedežno konfiguracijo potniške kabine. To bo avto, ki ga bodo postavili nad model RAV4.

Toyotin highlander s hibridnim pogonom prihaja prihodnje leto na 
evropske trge. Foto: Toyota
Toyotin highlander s hibridnim pogonom prihaja prihodnje leto na evropske trge. Foto: Toyota

Zgodba highlanderja ali klugerja, kakor ga imenujejo v Avstraliji in na Japonskem, sega v leto 2000, ko so na salonu v New Yorku predstavili povsem nov Toyotin model. V naslednjih 19 letih so se zvrstile še tri generacije tega modela, zadnja v lanskem letu, ki se bo šele sredi leta 2021 pojavila tudi v Evropi.

Zakaj takšna odločitev Japoncev, za zdaj ni znano, saj imajo ponudbo križancev zelo dobro zastopano. Prihodnje leto na sceno prihaja yaris cross, tu je CH-R in RAV4, v to skupino pa bi lahko uvrstili še hiluxa in nenazadnje land cruiserja. Med slednjega in RAV4 pa bodo zdaj umestili še hibridno gnanega highlanderja, ki je zasnovan na platformi GA-K in vsebuje vse glavne atribute športnih terencev Toyota.

Samo hibridni pogon

4,95 metra dolg highlander bo na voljo zgolj z znanim hibridnim pogonom, ki ga tvorita 2,5-litrski bencinski motor in elektromotor, katerih skupna moč je 182 kilovatov, povprečna poraba pa naj bi znašala 6,6 litra. Motor z notranjim izgorevanjem poganja sprednji kolesni par, medtem ko elektromotor skrbi za zadnja kolesa, zmožen pa je vleči tovor, ki tehta do dve toni. Voznik lahko izbira med štirimi načini vožnje: eco, normal, sport in trail.

Potniška kabina ima poteze premijskega udobja in bo hkrati tudi prvi športni terenec v Toyotini ponudbi s sedmimi sedeži. Kot so zapisali pri Toyoti, se v notranjosti prepletajo praktičnost, trpežnost in premišljena zasnova. Sedeže druge vrste je mogoče vzdolžno premikati za 18 centimetrov, kar omogoča lažji dostop do tretje sedežne vrste, medtem ko se vrata prtljažnega prostora, ki nudi najmanj 658 litrov prostora, odpirajo in zapirajo prostoročno.

Notranjost je na voljo v črni ali grafitni barvi, poskrbeli so za številne odlagalne površine in USB vhode v prvi in drugi sedežni vrsti, v delu voznikovega okolja pa premijska oprema vključuje še 12,3-palčni multimedijski vmesnik z navigacijo (Apple CarPlay in Android Auto), projekcijski zaslon, možnost brezžičnega polnjenja mobilnega telefona ter možnost hlajenja sedežev.

Popolna varnostna oprema

Pri vsem velja omeniti še, da je highlander opremljen z najnovejšo generacijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense. Ta med drugim vključuje sistem za zaznavanje in preprečevanje trka z asistenco krmiljenja, dnevnim in nočnim zaznavanjem peščev in dnevnim zaznavanjem kolesarjev, prilagodljivi tempomat (ACC), sistem za prepoznavanje prometnih znakov (RSA), sistem za ohranjanje voznega pasu (LTA), sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu (LDA) in sistem za samodejno prilagajanje snopa luči (AHB).


Najbolj brano