Oliver Dragojević praznuje 70. rojstni dan

Eden najbolj znanih hrvaških glasbenikov Oliver Dragojević danes praznuje 70. rojstni dan.

Eden najbolj znanih hrvaških glasbenikov Oliver Dragojević 
danes praznuje 70. rojstni dan. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Eden najbolj znanih hrvaških glasbenikov Oliver Dragojević danes praznuje 70. rojstni dan. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ZAGREB > Priljubljeni Dragojević je pred kratkim napovedal, da bo 70. rojstni dan proslavil v družinskem krogu.

Oliver Dragojević se je rodil leta 1947 v Splitu, družina pa je živela v Veli luki na dalmatinskemu otoku Korčula. V biografski knjigi Južnjačka utjeha, ki jo je o Dragojeviću leta 2006 napisal novinar Zlatko Gall, je povedal, da je bil peti otrok v družini ter da je dobil ime po Oliverju Twistu iz romana Charlesa Dickensa.

Prvi nastop je imel kot 14-letnik na splitskem otroškem glasbenem festivalu

Ljubezen do glasbe je kazal kot petletnik, ko je od očeta dobil prve orglice, potem pa se je naučil igrati tudi klavir, klarinet in bas kitaro. V Splitu je končal srednjo glasbeno šolo, prvi nastop je imel kot 14-letnik na splitskem otroškem glasbenem festivalu. Kot najstnika sta z bratom Aljošo posnela tudi takratne svetovne uspešnice za Radio Split. V otroštvu sta bila njegova priljubljena glasbenika Ray Charles in Stevie Wonder.

Glasbeno kariero je začel graditi v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je pel in igral klaviature v splitski skupini Batali. Na splitskem glasbenem festivalu je prvič nastopil leta 1967, a brez večjega uspeha. Potem je pet let kot član mednarodne skupine glasbenikov nastopal v klubih v različnih zahodnoevropskih državah.

Ća će mi Copacabana, prvi veliki glasbeni uspeh

Prvi veliki glasbeni uspeh je bila zmaga na splitskem festivalu leta 1974, ko je navdušil žirijo s pesmijo Ća će mi Copacabana, leto zatem pa je na festivalu v rojstnem mestu osvojil občinstvo s skladbo Galeb i ja. Nato so se vrstile uspešnice, kot so Romanca, Oprosti mi, pape in Stari morski vuk. V sodelovanju s skladateljem popularne godbe Zdenkom Runjićem sta do leta 1980 osvojila glasbeno sceno takratne Jugoslavije. Besedila je pogosto prispeval Jakša Fiamengo.

Dragojević in Runjić sta sodelovala pri nastanku več kot 200 pesmi, med katerimi so mnoge postale zimzelene uspešnice, kot so Nadalina, Piva kapa ispo' volta, Karoca gre, Infiša san u te in Ostavljam te samu. Konec prejšnjega stoletja je Dragojević začel sodelovati tudi z drugimi avtorji, kar je prispevalo k različnim slogom v njegovi glasbi.

V svoji dolgoletni karieri je posnel 23 studijskih albumov, objavljene pa so tudi številne kompilacije njegovih uspešnic. Nastopil je na mnogih prestižnih koncertnih prizoriščih, kot so pariška Olimpija, londonski Royal Albert Hall, newyorški Carnegie Hall, operna hiša v Sydneyju in puljski amfiteater. Prejel je vrsto nagrad glasbenih strokovnjakov in občinstva, med njimi več hrvaških glasbenih nagrad porin.

Šale, ki so pogosto na robu provokacije

Biografska knjiga predstavlja Dragojevića kot osebo, ki je nagnjena k dobrim šalam, pogosto na robu provokacije. Kazal se je ne samo kot zvezdnik, temveč tudi kot oseba z veliko emocij, ki uživa v življenju. Med zdravljenjem pa najbolj pogreša ribolov v morju pri Korčuli, je izjavil za hrvaške medije po objavi svojega zdravstvenega stanja.


Najbolj brano