Na Tajskem bo sloviti zaliv Maya zaprt še najmanj dve leti

Priljubljeni tajski zaliv Maya na otoku Koh Phi Phi, ki je znan po svojih prelepih plažah, bo ostal zaprt še najmanj dve leti. Zaliv, ki je zaslovel tudi zaradi filma Plaža iz leta 2000, so prvič zaprli junija lani, ko so ugotovili, da so koralni grebeni v zalivu poškodovani zaradi sidranja ladij.

Priljubljeni tajski zaliv Maya na otoku Koh Phi Phi, ki je znan po 
svojih prelepih plažah, bo ostal zaprt še najmanj dve leti. Foto: Vir: Wikipedia
Priljubljeni tajski zaliv Maya na otoku Koh Phi Phi, ki je znan po svojih prelepih plažah, bo ostal zaprt še najmanj dve leti. Foto: Vir: Wikipedia

BANGKOK > Tajska vlada je prvotno načrtovala, da bo zaliv ostal zaprt štiri mesece, kasneje pa se je odločila, da bo zaprtje podaljšala, vendar pri tem ni določila natančne časovnice.

"Prizadevanja za obnovo potrebujejo čas. To je posebej težko, če je večina koral mrtvih," je pojasnil profesor morske ekologije Thon Thamrongnawasawat z univerze Kasetsart v Bangkoku. Ocenil je tudi, da je škoda na koralah na Tajskem že dosegla kritično stopnjo, še posebej skrbi odmiranje koral v zadnjem desetletju.

Po lanskoletnem zaprtju zaliva so na Tajskem zasadili več kot 23.000 novih koral, vendar morajo še počakati, da bodo videli, koliko od njih se jih bo pobelilo zaradi močnega poletnega sonca.

Zaliv Maya je pred zaprtjem običajno obiskalo več kot 4000 turistov na dan. Po ponovnem odprtju zaliva tajske oblasti predvidevajo, da bodo dovolili obisk 2000 turistov dnevno.

Tajsko je lani obiskalo 38,2 milijona turistov. Leto prej jih je bilo 35 milijonov.


Najbolj brano