Madagaskarju se obeta manjša letina vanilije

Slaba novica za ljubitelje vanilije: cene te pomembne začimbe, ki se draži že pet let, se bodo očitno tudi letos zvišale. Kajti obiranje pridelka na otoku Madagaskar, ki velja za največjega pridelovalca vanilije na svetu, kaže na skromnejšo ponudbo, to pa pomeni višje cene.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ANTANANARIVO > Obiranje zelenih strokov vanilije na Madagaskarju, ki leži pred vzhodno obalo Afrike, je v teh dneh v polnem zamahu. “Pričakujemo za 20 do 25 odstotkov manjšo letino kot v lanskem letu,” je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal predsednik združenja tamkajšnjih izvoznikov vanilije Georges Geeraerts.

O kakovosti ni mogel povedati še ničesar. Kajti zaradi rasti cen v zadnjih letih je vanilija vse pogosteje tarča tatov, zato se kmetje odločajo za zgodnejšo žetev, da bi tako prehiteli tatove.

Vanilija je ena najbolj priljubljenih začimb za različne vrste hrane, med drugim se uporablja tudi pri proizvodnji dišav, mil in sredstev za nego telesa. Predvsem tako imenovana burbonska vanilija, ki lahko izvira le iz nasadov na otokih Madagaskar, La Reunion ali Komori, je redka in s tem draga.

Madagaskar po nekaterih ocenah pokriva štiri petine svetovnih potreb po vaniliji, s tako veliko proizvodnjo pa pomembno vpliva na cene. Te se vztrajno zvišujejo že pet let in se trenutno gibljejo rahlo nad ravnjo iz lanskega leta. Za kilogram je treba odšteti približno 600 evrov, to pa je precej več, kot stane kilogram srebra, ki ga je mogoče dobiti že za kakšnih 425 evrov.

Vanilija je tako ena najdražjih začimb na svetu, dražji je trenutno le žafran.


Najbolj brano