Egipt zahteva preklic dražbe kipa Tutankamonove glave

Egiptovsko veleposlaništvo v Londonu prosi britanske oblasti, naj ustavijo načrtovano dražbo antičnega kipa glave kralja Tutankamona ter naj ga vrnejo Egiptu. Kot piše britanski The Guardian, egiptovske oblasti domnevajo, da je bil kip odtujen iz tempeljskega kompleksa Karnak v Luksorju.

Egiptovske oblasti domnevajo, da je bil kip odtujen iz tempeljskega kompleksa Karnak v Luksorju. Foto: Arhiv XXL Turizem
Egiptovske oblasti domnevajo, da je bil kip odtujen iz tempeljskega kompleksa Karnak v Luksorju. Foto: Arhiv XXL Turizem

LONDON > "Egiptovsko veleposlaništvo v Londonu od britanskega zunanjega ministrstva in dražbene hiše zahteva preklic prodaje," je sporočilo egiptovsko zunanje ministrstvo.

Pri avkcijski hiši Christie's nameravajo faraonovo glavo iz rjavega kremena, ki v višino meri 28,5 centimetra in je stara več kot 3000 let, na dražbi prodati 4. julija. Kip iz zbirke Resandro, "ene najbolj priznanih zasebnih zbirk egiptovske umetnosti", ki mladega kralja upodablja kot starodavnega boga Amuna, naj bi bil vreden več kot 4,5 milijona evrov.

"Kip izgleda, kot da je prišel iz Karnaka," je po navedbah The Guardiana dejal Zahi Hawass, nekdanji egiptovski minister za antikvitete. Hawass verjame, da je kip zapustil Egipt v letu 1970. "Ne verjamem, da imajo pri Christie's papirje, ki dokazujejo, da je Egipt zapustil legalno, to je nemogoče," je poudaril.

Egiptovsko zunanje ministrstvo je zahtevalo tudi umik vseh predmetov starodavne egipčanske umetnosti, ki jih avkcijska hiša namerava na dražbi ponuditi 3. in 4. julija ter pri tem poudarilo pomen pridobitve veljavnih lastniških certifikatov.

V izjavi so egiptovske oblasti še dodale, da je ministrstvo za antikvitete umik prodaje zahtevalo tudi od organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco.


Najbolj brano