Svet
Na sodnem postopku proti Trumpu zaslišali prvo pričo
Na sodnem postopku proti Trumpu zaslišali prvo pričo

Tožilci so v ponedeljek na prvem kazenskem sodnem postopku proti nekdanjemu predsedniku ZDA zaslišali prvo pričo. Donald Trump je obtožen ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. To plačilo predstavlja kršitev zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, trdi tožilstvo.

Duda: Poljska pripravljena na namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju
Duda: Poljska pripravljena na namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju

Poljska je pripravljena na namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju, če bi se zveza Nato tako odločila v luči krepitve ruskega oboroževanja v Belorusiji in Kaliningradu, je v danes objavljenem intervjuju dejal poljski predsednik Andrzej Duda. Rusija je v odzivu opozorila, da bo sprejela vse potrebne ukrepe za zagotovitev lastne varnosti.

Sneženje v Avstriji povzroča težave, več tisoč gospodinjstev brez elektrike

Na avstrijskem Štajerskem je danes zaradi sneženja več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike. Sneg je podrl več dreves, eno od njih pa je padlo na tovornjak in lažje poškodovalo slovenskega voznika. Sneg je ponoči zajel tudi avstrijsko Koroško, od koder poročajo predvsem o težavah v prometu.

Izrael kritičen do poročila o obtožbah na račun UNRWA

Izrael je ostro kritiziral ugotovitve neodvisne komisije glede obtožb na račun agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je med drugim ugotovila, da izraelske oblasti niso predložile dokazov o sodelovanju njenih uslužbencev s Hamasom. Po mnenju Izraela se komisija ne zaveda resnosti problema.

Tri leta zapora za petardo, ki je prestrašila cel stadion

Osemindvajsetletni navijač nemškega nogometnega kluba Hoffenheim je bil obsojen na tri leta zapora, ker je na tekmi Bundeslige vrgel petardo, ki v Nemčiji ni dovoljena. Ob eksploziji je bilo ranjenih približno ducat ljudi, vključno z več otroki.

Zaradi polaganja cvetja pred Hitlerjevo rojstno hišo obtoženi poveličevanja nacizma

V Avstriji sta bila dva mlada nemška para danes obtožena poveličevanja nacizma, potem ko jih je policija ujela, ko so v soboto pred rojstno hišo Adolfa Hitlerja ob obletnici rojstva nekdanjega firerja polagali cvetje in se slikali, ena ženska pa je tudi iztegnila roko v nacistični pozdrav.

V Nemčiji aretirali tri domnevne kitajske vohune

Nemški preiskovalci so danes aretirali tri nemške državljane, ki so osumljeni vohunjenja za Kitajsko, je sporočilo zvezno tožilstvo. Trojica je obtožena zbiranja informacij za Kitajsko o tehnologijah, ki bi jih lahko uporabili v vojaške namene.

Netanjahu napovedal okrepitev pritiska na Hamas

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes dejal, da bo Izrael v prihodnjih dneh povečal vojaški in politični pritisk na palestinsko islamistično gibanje Hamas, da bi zagotovili izpustitev zajetih talcev v Gazi. Iz Han Junisa na jugu Gaze pa prihajajo poročila o najdbi več kot 50 trupel, zakopanih na območju tamkajšnje bolnišnice.

Jugu Kitajske grozijo hude poplave

Oblasti na Kitajskem so zaradi močnega deževja izdale opozorilo pred hudimi poplavami, ki grozijo južnim delom države, zlasti provinci Guangdong, so danes poročali državni mediji. Zaradi močnih nalivov so narasle vode v delti Biserne reke, ponekod so se sprožili tudi zemeljski plazovi, v katerih je bilo poškodovanih šest ljudi.

Pet let po velikonočnih napadih na Šrilanki svojci žrtev še čakajo na pravico

Šrilanko je pred petimi leti pretresla serija samomorilskih napadov islamskih skrajnežev v cerkvah in hotelih, v katerih je bilo ubitih 279 ljudi, še najmanj 500 pa je bilo ranjenih. Sodišče je lani razsodilo, da takratne oblasti niso upoštevale opozoril pred napadi, a svojci žrtev še vedno čakajo na pravico.

Več tisoč Izraelcev protestiralo proti Netanjahujevi vladi

V Tel Avivu se je v soboto vnovič zbralo več tisoč ljudi, ki so od izraelske vlade pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja zahtevali dogovor o izpustitvi talcev, ki jih po več kot šestih mesecih še vedno zadržuje palestinsko gibanje Hamas. Sorodniki talcev obtožujejo vlado, da nima resnega interesa za sklenitev sporazuma o izpustitvi talcev.

Ameriški kongres potrdil pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu
Ameriški kongres potrdil pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu