Svet
Atene zajel oblak puščavskega prahu
Atene zajel oblak puščavskega prahu

Grško prestolnico je zajel oblak puščavskega prahu, ki ga veter skupaj z neobičajno visokimi temperaturami prinaša iz Sahare, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zdravniki opozarjajo prebivalce Aten s težavami z dihali, naj se izogibajo nenujnim aktivnostim na prostem, vremenoslovci pa napovedujejo, da se bodo razmere v petek izboljšale.

Trump zbira denar tudi s prodajo posebne izdaje Svetega pisma
Trump zbira denar tudi s prodajo posebne izdaje Svetega pisma

Bivši predsednik ZDA Donald Trump, ki precej zaostaja za predsednikom Joejem Bidnom glede sredstev za predsedniško kampanjo, je začel prodajati posebno izdajo Svetega pisma. Na svojem družbenem mediju Truth Social je objavil video, v katerem Američane poziva, naj začnejo spet moliti. Za knjigo bodo morali Trumpovi podporniki odšteti 60 dolarjev.

Papež pri krizmeni maši pozval duhovnike k ljubezni do tistih, ki so daleč od vere

Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek v vatikanski baziliki svetega Petra daroval krizmeno mašo, pri kateri oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu in birmi. V pridigi je pozval duhovnike, naj z ljubeznijo gledajo na tiste, ki so daleč od vere, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Potapljači našli dve trupli pogrešanih s porušenega mostu pri Baltimoru

Potapljači so v sredo iz potopljenega poltovornjaka v reki Potapsco pri Baltimoru potegnili dve trupli, iskanje preostalih štirih pogrešanih po zrušenju mostu Francis Scott Key pa so za zdaj prekinili zaradi nevarnih razmer za potapljače, je sporočila policija ameriške zvezne države Maryland.

V nesreči avtobusa blizu Leipziga več smrtnih žrtev

V nesreči avtobusa prevoznika Flixbus na avtocesti v bližini Leipziga na vzhodu Nemčije je danes dopoldne umrlo najmanj pet ljudi, še več pa jih je poškodovanih, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila tamkajšnja policija. Avtobus je iz za zdaj neznanega razloga zapeljal z avtoceste A9 in se prevrnil na bok.

Tunizija v povezavi z umorom vodje opozicije leta 2013 četverico obsodila na smrt

Tunizijske oblasti so v povezavi z umorom opozicijskega voditelja Šokrija Belaida leta 2013 danes na smrt obsodile štiri ljudi, še dva pa na dosmrtni zapor, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno je bilo sicer v primeru obsojenih 23 ljudi, ki so prejeli kazni od dveh do 120 let zapora. Pet obtoženih je bilo oproščenih.

V Srbiji iščejo pogrešano dveletno deklico
V Srbiji iščejo pogrešano dveletno deklico
Newyorški sodnik Trumpu prepovedal napade na priče v kazenskem pregonu

Newyorški sodnik Juan Merchan je v torek bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepovedal napadalne izjave o pričah, porotnikih in drugih osebah v kazenskem pregonu zaradi ponarejanja poslovnih listin, poroča ameriški medij The Hill. Ukrep je sprejel zaradi Trumpovega dosedanjega obnašanja v postopku, ki ogroža njegovo izvajanje.

Izrael potrdil smrt visokega poveljnika Hamasa Marvana Ise

V izraelskemu napadu je bil pred dvema tednoma ubit visoki poveljnik palestinskega islamističnega gibanja Hamas Marvan Isa, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. ZDA so sicer že pred tednom dni sporočile, da je bil Isa ubit, vendar pa je Izrael na podlagi obveščevalnih podatkov njegovo smrt potrdil šele danes.

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo kljub resoluciji VS ZN

Izrael kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ne bo prenehal z napadi na enklavo, je v ponedeljek sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Izraelska vojska je tako tudi danes nadaljevala s smrtonosnimi napadi na Gazo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Belgiji zaradi domnevnega ekstremizma pod drobnogledom 650 ljudi

V Belgiji je trenutno zaradi domnevnih povezav z džihadističnimi in drugimi skrajnimi skupinami pod nadzorom 650 ljudi, je danes sporočila tamkajšnja protiteroristična agencija Ocam. Stopnja teroristične ogroženosti v državi ostaja resna, kar je tretja stopnja na štiristopenjski lestvici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred policijo se je več kot 30 ur skrival v kanalizaciji

Gasilci so po 36 urah iz jaška za meteorne vode v mestu Brisbane na severovzhodu Avstralije danes rešili moškega, ki se je pred policijo skril v kanalizacijo. Sprva so domnevali, da je 38-letnik v kanalizaciji obtičal med iskanjem mobilnega telefona, ki mu je padel v jašek, a se je kasneje izkazalo, da se je skrival pred policijo.