Von der Leynovo skrbijo izredni ukrepi Madžarske

Po več splošnih opozorilih, da morajo biti izredni ukrepi članic EU v pandemiji omejeni in sorazmerni, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danes izrazila tudi konkretno zaskrbljenost zaradi razmer na Madžarskem. Madžarska vlada je von der Leynovo pozvala, naj ne uporablja dvojnih meril.

BRUSELJ > Ursula Von der Leyen je ponovno izpostavila, da članice sicer morajo sprejemati izredne ukrepe v bitki s pandemijo, a obenem je izrazila zaskrbljenost, da gredo nekateri ukrepi predaleč, pri čemer je prvič izrecno omenila položaj na Madžarskem. “Skrbi me, da gredo nekateri ukrepi predaleč. Še posebej me skrbi položaj na Madžarskem,” je dejala.

V torek, dan po uvedbi novih izrednih ukrepov na Madžarskem, je predsednica opozorila, da morajo biti izredni ukrepi, ki jih sprejemajo članice EU v pandemiji, omejeni in sorazmerni, ni pa v svoji izjavi poimensko navedla Madžarske.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je ob tem na twitterju zagotovil, da ni razlogov za skrb, in von der Leynovo pozval, naj se izogiba uporabi dvojnih meril. “To je tipičen primer dvojnih meril, političnih dvojnih meril, ker premier Viktor Orban nima nič več pravic ali pooblastil kot francoski predsednik v normalnih okoliščinah. Vse zdaj prosimo, da svojo pozornost posvetijo obrambi proti tej grožnji. Potrebni so napori vseh - doma in v tujini. Pazimo drug na drugega,” je dodal.

Zaskrbljenost glede Madžarske je bila danes izražena tudi na srečanju predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija z vodji političnih skupin. Večina teh ga je pozvala, naj v pismu Evropski komisiji izrazi pomisleke in jo zaprosi za oceno položaja, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

“Danes sem dobil mandat za pripravo pisma Evropski komisiji, v katerem bom povprašal, kako se namerava odzvati na zakon, ki ga je nedavno sprejel madžarski parlament,” je po srečanju sporočil Sassoli.

Parlament po njegovih besedah zanima tudi mnenje komisije, “če gre pri tem za resno kršitev 2. člena Pogodbe EU, ki navaja naše vrednote, ki temeljijo na demokraciji in svobodi”.

Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.

Orbanova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v ponedeljek sporočil, da preučujejo izredne ukrepe članic z vidika človekovih pravic in da to še zlasti velja za novo madžarsko zakonodajo glede zapornih kazni za širjenje lažnih informacij.


Najbolj brano