Von der Leynova: EU je Italijo pustila na cedilu, a napako zdaj popravlja

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je priznala, da je EU ob izbruhu koronavirusa spodletelo ustrezno priskočiti na pomoč Italiji, ki jo je pandemija najbolj prizadela. A to se zdaj spreminja, je zatrdila.

 Foto: Sta
Foto: Sta

RIM > Kot je Usrula von der Leyen zapisala v kolumni za današnjo izdajo italijanskega časnika La Repubblica, EU Italiji v prvih dneh krize, ki jo je sprožilo širjenje novega koronavirusa, ni pomagala tako, kot bi morala. “Preveč jih je mislilo na domače probleme,” je poudarila.

Italijane razjezila zavrnitev Nemčije in Francije glede zaščitne opreme

Italijane, kjer je koronavirusna bolezen terjala že več kot 13.000 življenj, je namreč prvotna zavrnitev Nemčije in Francije, da pomagata z zaščitno opremo, močno razjezila, še bolj pa jih je razočaralo, ko sta Nemčija in Nizozemska izrazili jasno nasprotovanje skupnim evrskim obveznicam.

Če bi namreč evrske države izdale tako imenovane skupne koronske obveznice, bi Italija do svežega denarja, ki ga potrebuje za spopad z nastalo gospodarsko krizo, prišla precej ceneje.

EU je spremenila smer ukrepanja

Kot je v kolumni izpostavila predsednica Evropske komisije, pa je EU zdaj spremenila smer ukrepanja. A pri tem ni omenila ne koronskih obveznic ne kakšnega drugega potencialnega odgovora na aktualne gospodarske razmere, denimo Evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Je pa navedla, da je zdaj približno 25 evropskih držav Italiji in Španiji poslalo več milijonov zaščitnih mask, in da bo EU vzpostavila do 100 milijard evrov vreden sklad za financiranje plač zaposlenih za skrajšan delovni čas.


Najbolj brano