V Nemčiji že vidni učinki ukrepov proti pandemiji covida-19

V Nemčiji se že kažejo učinki ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, saj se je širjenje novega koronavrusa upočasnilo, so danes sporočili z nemškega instituta Robert Koch za nadzor bolezni. Vodja instituta Lothar Wieler je ob tem izpostavil, da je še prezgodaj za razglasitev zmage in da je treba omejitve javnega življenja nadaljevati.

BERLIN > Kot je pojasnil, zdaj vsak okuženi okuži še eno osebo, prej pa jih je sedem. "Če je številka pod ena, je to znak, da se epidemija umirja. To je naš cilj," je še dejal Wieler.

Dodal je, da ve, da so število znižali s strogimi ukrepi in da upajo, da bodo to število znižali še bolj.

Javnost je pozval, naj še naprej spoštuje ukrepe, ki jih je v boju proti pandemiji uvedla Nemčija. Ti vključujejo prepoved zbiranja več kot dveh oseb na javnih krajih ter najmanj 1,5 metra razdalje med ljudmi.

Nemške zvezne dežele so za kršitelje določile kazni. V prestolnici Berlin je tako za premajhno razdaljo med ljudmi zagrožena kazen do 500 evrov.

Institut Robert Koch je medtem spodbudil ljudi, naj v javnosti nosijo doma izdelane zaščitne maske. Kot je poudaril Wieler, te maske sicer posameznika ne ščitijo pred okužbo, lahko pa zaščitijo ostale. Pojasnil je še, da ni znanstvenih dokazov, da nošenje mask upočasni širjenje virusa, da pa se zdi mogoče.

Po najnovejših podatkih instituta so v Nemčiji do danes potrdili več kot 79.000 okužb z novim koronavirusom ter 1017 smrtnih žrtev covida-19.


Najbolj brano