V Madridu sta se sestala voditelja Španije in Katalonije

V Madridu sta se danes na prvem srečanju sestala novi španski premier Pedro Sanchez in novi predsednik Katalonije Quim Torra. Sanchez je ob začetku na twitterju izrazil upanje, da bo institucionalni dialog prinesel dogovor. Torra pa je pred srečanjem zapisal, da je pripravljen poslušati predloge španskega premierja.

MADRID > Pedro Sanchez je zapisal, da je odločen narediti korak k temu, da se v Španijo vrne normalnost ob spoštovanju ustave.

Novi predsednik Katalonije pa je ob fotografiji prihoda v špansko prestolnico na twitterju zapisal, da bo premierju predstavil težke razmere, ki jih je španska država povzročila v Kataloniji.

Nova španska socialistična vlada pod vodstvom Sancheza, ki je po odstavitvi v parlamentu nasledil konservativca Mariana Rajoya, je kmalu po nastopu mandata v začetku junija za rešitev katalonske krize predlagala spremembo ustave.

Novi premier je že ob prisegi napovedal dialog s strankami, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, ob čemer naj bi spoštoval špansko ustavo in regionalni statut, ki določa avtonomijo Katalonije.

Tudi zagovornik katalonske neodvisnosti Quim Torra, ki je bil sredi maja več kot pet mesecev po parlamentarnih volitvah izvoljen za novega predsednika Katalonije, se je ob prisegi njegove vlade v začetku preteklega meseca zavzel za dialog s Sanchezom. Napovedal je, da bo "sledil volji katalonskega ljudstva", ki je 1. oktobra lani na referendumu podprlo samostojnost Katalonije.

S prisego njegove vlade je bil samodejno odpravljen neposreden nadzor Madrida nad Katalonijo, uveden po katalonski razglasitvi neodvisnosti konec oktobra.


Najbolj brano