Tudi Francozinja Goulardova mora na dodatno zaslišanje

Francozinja Sylvie Goulard, kandidatka za evropsko komisarko za notranji trg, mora na dodatno zaslišanje, so danes odločili v pristojnem odboru Evropskega parlamenta. Proti so bili liberalci in socialdemokrati. Ustni popravni izpit bo v četrtek dopoldne, dobila bo še trinajst vprašanj, so sporočili parlamentarni viri.

BRUSELJ > Po Poljaku Januszu Wojciechowskemu, ki je popravni izpit v torek opravil, mora na to dodatno preizkušnjo kljub nasprotovanju liberalcev in socialdemokratov zdaj tudi Francozinja Sylvie Goulard. Dodatno zaslišanje bo v četrtek od 9.30 do 11. ure.

Po zaslišanju bodo koordinatorji pristojnega odbora znova poskušali zbrati dvotretjinsko večino, ki je potrebna za potrditev. Če je ne bo mogoče doseči, bo o kandidatki odločal celoten odbor z navadno večino.

Pristojni odbori so po neuradnih informacijah doslej pozitivno ocenili 21 od 24 že zaslišanih kandidatov, med njimi tudi slovenskega kandidata Janeza Lenarčiča.

Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Nova kandidata uradno še nista potrjena, tako tudi niso znane podrobnosti glede njunih zaslišanj.

Na oceno pa še čakata tudi izvršna podpredsednika Latvijec Valdis Dombrovskis in Frans Timmermans, ki so ju pristojni odbori zaslišali v torek, medtem ko je izvršna podpredsednica Margrethe Vestager po neuradnih navedbah že dobila pozitivno oceno.


Najbolj brano