Število okužb s koronavirusom v ZDA preseglo 190.000, mrtvih 4100

Število okuženih s koronavirusom v ZDA je naraslo na 190.740, umrlo pa je 4100 ljudi, kažejo zadnji podatki univerzitetnega centra John Hopkins. Največ okuženih je v državi New York, in sicer 83.712, umrlo je 1941 ljudi. V mestu New York pa je ob 47.349 okužbah umrlo več kot 1100 ljudi.

ALBANY > Število smrtnih primerov je v državi New York od torka naraslo za 391, v regiji treh držav (New York, New Jersey in Connecticut) pa je umrlo 2277 ljudi. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je povedal, da bo po projekcijah Fundacije Billa in Melinde Gates v državi New York zaradi koronavirusa umrlo 16.000 ljudi.

Na vprašanje, kdaj bo vsega skupaj konec, je dejal, da ne more odgovoriti. Projekcije govorijo do julija, ampak guverner opozarja, da zadeve ne bodo kar naenkrat spet takšne, kot so bile. Družba se bo spremenila, ljudje se ne bodo rokovali, objemali, poljubljali, vse bo drugače, je dejal.

Newyorške bolnišnice imajo trenutno 12.226 bolnikov s koronavirusom, od tega jih je na ventilatorjih v intenzivni negi 3022. Cuomo je na novinarski konferenci ponavljal opozorila prebivalcem o družbenem distanciranju in jih pozival, naj ostanejo doma, razen za nujne izhode v trgovine in k zdravniku. Napovedal je, da bo moral verjetno zapreti vsa igrišča po državi, medtem ko parkov še ne bo zapiral.

Prvi primer koronavirusa so v New Yorku ugotovili pred 31 dnevi pri mladi ženski, ki se je vrnila iz Irana. Vendar ker ni bilo testiranja, ne more nihče vedeti, kdo je bil prvi, ki je virus prinesel v najbolj prizadeto regijo in mesto v ZDA.

Cuomova priljubljenost sicer narašča, ker je eden od redkih politikov, ki si upa priznati, da česa ne ve, in se zanaša na strokovnjake.

Ga je pa v torek kritizirala demokratska kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio Cortez, ker je guverner napovedal 90-mesečni odlog odplačevanja hipotek v državi, ni pa uvedel podobnega ukrepa za najemnine.

Kongresnica pravi, da demokratski guverner s tem pomaga premožnejšim lastnikom nepremičnin, nič pa ne stori za milijone ljudi, ki plačujejo najemnine oziroma teh zaradi izgube delovnih mest ne morejo plačevati.


Najbolj brano