Siriza se je umaknila Novi demokraciji

Po več kot štirih letih se je v nedeljo radikalna levičarska stranka Siriza v Grčiji poslovila od oblasti. Volilci so ji na predčasnih parlamentarnih volitvah izrekli nezaupnico, na oblast pa posadili zmerno desno Novo demokracijo in njenega voditelja Kiriakosa Micotakisa.

Novi grški premier Kiriakos Micotakis Foto: European People
Novi grški premier Kiriakos Micotakis Foto: European People's Party

ATENE > Vodja Nove demokracije (ND) Kiriakos Micotakis je včeraj že prisegel kot novi grški premier, danes pa naj bi predstavil tudi kadrovsko zasedbo vlade, ki bo sestavljena zgolj iz članov njegove stranke. Dosedanja opozicija je do absolutne zmage prišla po zaslugi volilnega zakona, ki stranki z relativno večino prinaša dodatnih 50 mandatov, s čimer se je ND izognila težavnim pogajanjem o morebitni koaliciji s sorodnimi strankami.

Zmaga grških konzervativcev je bila hkrati prepričljiva in pričakovana, napovedovale so jo tudi javnomnenjske raziskave. Grški volilci so Sirizi in Aleksisu Ciprasu obrnili hrbet, ker so se naveličali obljub o boljšem življenju čez nekaj let. Napovedi oblasti o postopni rasti in vrnitvi na nekdanjo raven blaginje so se izkazale za demagoške. Zato je precejšen del volilnega telesa izbral nasprotno stran, pri tem pa očitno pozabil, da je prav ND (skupaj s socialističnim Pasokom) glavni krivec za gospodarski, finančni in nasploh družbeni polom Grčije pred enim desetletjem. Splošna kriza, nezadovoljstvo in tog način reševanja grške krize je leta 2015 na oblast pripeljal Sirizo, ki je nato v nasprotju s svojimi obljubami pokleknila pred zahtevami mednarodnih upnikov.

Kiriakos Micotakis

Novi grški premier, ki je vodenje Nove demokracije prevzel leta 2016, izhaja iz znane politične dinastije. Njegov oče Konstantinos Micotakis je bil vodja Nove demokracije in grški premier, pred tem ga je vojaška hunta preganjala. 51-letni Micotakis je tipičen predstavnik elite, bil je deležen vrhunske izobrazbe v ZDA, že v začetku kariere je zasedal direktorska mesta v finančnih in bančnih institucijah. V grški parlament je bil prvič izvoljen leta 2004, kasneje je bil tudi minister. Na čelo stranke se je prebil leta 2016, ko se je Nova demokracija po porazih s Sirizo odločila za kadrovsko prenovo. Njegova sestra Dora Bakojanis je bila zunanja ministrica in prva županja Aten.

Siriza je kljub temu na tokratnih volitvah zbrala skoraj tretjino glasov in bo v parlamentu glasna opozicija. Na tretje mesto se je uvrstila koalicija sredinskih strank pod vodstvom Pasoka. V parlamentu pa ne bo neonacistične Zlate zore, ki je za nekaj tisoč glasov ostala pod parlamentarnim pragom (v minulem sklicu je imela 18 poslancev). Stranka nekdanjega finančnega ministra Janisa Varufakisa bo v parlamentu zastopana z devetimi poslanci.

Glasovanje o zaupnici v parlamentu vlado čaka 21. julija, Micotakis pa je že napovedal, da se bo njegova vlada osredotočila na gospodarsko rast, delovna mesta in zvišanje življenjskega standarda po letih krize.

Parlamentarne volitve v Grčiji

stranka % glasov mandati
Nova demokracija 39,8 158
Siriza 31,5 86
Kinal (liberalna koalicija) 8,1 22
komunisti 5,3 15
Grška rešitev 3,7 10
MeRA25 (Varufakis) 3,4 9

Najbolj brano