Salvini bi prepovedal vplutje tudi ladjam mednarodnih misij z migranti na krovu

Potem ko je italijanski notranji minister Matteo Salvini prepovedal vplutje ladij nevladnih organizacij z rešenimi migranti na krovu v italijanska pristanišča, zdaj želi storiti enako za ladje tujih mornaric. Njegovi predlogi so povzročili trenja v vladi, češ da za to ni pristojno notranje ministrstvo.V okviru operacije Sophia so  rešili že več kot 49.000 ljudi. V 
operaciji sodeluje tudi slovenska vojska z ladjo Triglav, ki je 
trenutno  na operativni nalogi. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V okviru operacije Sophia so rešili že več kot 49.000 ljudi. V operaciji sodeluje tudi slovenska vojska z ladjo Triglav, ki je trenutno na operativni nalogi. Foto: Tomaž Primožič/FPA

RIM > "Ladje mednarodnih misij [...] ne bi smele vse pripluti v Italijo. Nekatere da, ne pa vse," je danes vztrajal Matteo Salvini v intervjuju za italijanski časnik La Verita.

Kot je pojasnil, je imel v mislih operacijo EU Navfor Med Sophia, ki jo koordinira evropska agencija za zunanje meje Frontex.

Medtem so viri v obrambnem ministrstvu, ki jih navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, v nedeljo izpostavili, da je pristojnost obrambnega in zunanjega ministrstva, da se odločata glede misij EU. Če se takšne odločitve ne uskladi na vladni ravni, potem se ne doseže nič razen naslovnic v medijih, so dodali.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio pa se je danes odzval podobno kot Salvini in sicer je pojasnil, da si Italija res želi spremeniti pravila glede mednarodnih operacij. "Ladje evropskih misij morajo migrante voziti v vsa evropska pristanišča, ne samo v italijanska," je dejal za italijanski Radio 1.

Salvini je v nedeljo sporočil, da bo ladjam tujih mornaric, ki so rešile migrante v Sredozemskem morju, prepovedal vplutje v italijanska pristanišča in tako še razširil prepoved vplutja, ki zdaj velja za ladje nevladnih organizacij. V nedeljo ni imensko navedel mednarodnih misij. O svojih zahtevah bo preostale članice EU predvidoma obvestil na zasedanju notranjih ministrov EU v Innsbrucku.

Plovila tujih mornaric, ki sodelujejo v reševalnih operacijah EU ali zveze Nato, veliko migrantov prepeljejo v italijanska pristanišča. V nedeljo je tako irska ladja Samuel Beckett na Sicilijo prepeljala 106 migrantov.

V okviru operacije Sophia so rešili že več kot 49.000 ljudi. V operaciji sodeluje tudi slovenska vojska z ladjo Triglav, ki je trenutno na operativni nalogi.


Najbolj brano