Rusija razglasila zmago nad IS v Siriji

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so dosegli svoj cilj, da premagajo skrajno skupino Islamska država IS v Siriji. Ruski generalpolkovnik Sergej Rudskoj je dejal, da delujejo še manjše skupine pripadnikov IS, vendar pa se bo proti njim borila sirska vojska.

Vladimir Putin Foto: STA
Vladimir Putin Foto: STA

MOSKVA > “Cilj ruskih oboroženih sil, da premagajo oborožene skupine teroristične organizacije IS v Siriji, je bil dosežen,” je povedal Sergej Rudskoj. “V Siriji ni več nobene vasi ali okrožja pod nadzorom IS. Sirsko ozemlje je bilo popolnoma osvobojeno iz rok borcev te teroristične organizacije,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je dodal, so bile v zadnjih dneh ruske letalske sile aktivne kot še nikoli doslej, saj so v regiji Bukalam, eni zadnjih pomembnejših območij v rokah IS, izvedle kar 250 napadov.

Aktivne so bile tudi ruske posebne enote, ki so na tleh usmerjale zračne napade in uničevale “najbolj podle voditelje skupin borcev za sovražnikovo linijo”, je dodal.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice IS nadzoruje še približno osem odstotkov ozemlja province Deir Ezor.

Tudi Rudskoj je povedal, da bi lahko skupine posameznikov iz IS še delovale, vendar pa jih bodo premagale sirske sile. Pojasnil je, da se bodo ruske sile zdaj osredotočile na dostavo pomoči ljudem s ciljem ponovne vzpostavitve miru.

Rusija je sicer že 21. novembra razglasila konec “aktivne faze vojaške operacije” v Siriji, kjer od leta 2015 podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Ob podpori ruskih napadov je sirski vojski uspelo prevzeti nadzor nad večino sirskega ozemlja. Ruski predsednik Vladimir Putin je pretekli mesec napovedal, da napori za konec vojne vstopajo v fazo političnih reform.

V sirskem konfliktu, ki je izbruhnil marca 2011, je doslej umrlo 340.000 ljudi, več milijonov Sircev pa je moralo zapustiti svoje domove.


Najbolj brano