Poplave v BiH, reke narasle tudi na Hrvaškem

Zaradi močnega dežja so reke v severni in osrednji Bosni in Hercegovini poplavile številne stanovanjske in gospodarske objekte. Na območju Doboja so minulo noč ukazali evakuacijo prebivalstva. Na Hrvaškem reka Una ogroža Hrvaško Kostajnico, protipoplavne ukrepe so razglasili tudi na območju Karlovca.

ZAGREB, BANJALUKA, BEOGRAD > Stanje se je danes dramatično poslabšalo na območju Banjaluke in Doboja na severu BiH, kjer reki Vrbanja in Vrbas ogrožata prebivalce. V nekaterih mestnih občinah v Banjaluki so razglasili izredno stanje, medtem ko so prebivalcem v predmestjih Doboja ukazali evakuacijo.

Reka Bosna je poplavila več objektov na območju Maglaja, za Teslić so razglasili naravno nesrečo. Nevarno je tudi pri Sanskem Mostu in Bihaću, kjer sta narasli reki Sana in Una, ki sta že poplavili nekaj objektov v Novem gradu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Zaradi poplav je prekinjen cestni promet med Banjaluko in Prijedorom ter oviran promet pri Doboju in Žepčah ter na zahodu države.

Na Hrvaškem za zdaj največjo nevarnost predstavlja reka Una pri Hrvaški Kostajnici, kjer so razglasili izredne protipoplavne ukrepe. Prebivalcem so svetovali uporabo pitne vode iz cistern, deli mesta pa bodo zaradi visoke gladine Une brez električne energije, je danes za hrvaški radio povedal Zoran Čavlović iz nacionalnega centra za protipoplavno obrambo.

Narašča tudi gladina Korane in Kolpe pri Karlovcu. V Karlovcu najvišji vodostaj pričakujejo danes okrog poldneva. V javnem podjetju Hrvatske vode ocenjujejo, da Korana ne bo narasla do kritične višine ter da bodo zadostovali pripravljalni protipoplavni ukrepi. Razlitje Kolpe na eno od državnih cest pri Karlovcu pa bodo skušali preprečiti s postavitvijo mobilnih protipoplavnih ovir.

Hrvaški avtoklub (Hak) je sporočil, da je zaradi poplavljenih cestišč že zaprtih več lokalnih cest na območju Hrvaške Kostajnice in Karlovca.

Zaradi vetra je za ves promet zaprt odcep avtoceste Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok-Posedarje, kot tudi odcep Kikovica-Delnice na avtocesti med Reko in Zagrebom. Podobna prepoved velja tudi za dele jadranske magistrale v hrvaškem Primorju in v zaledju Zadra, še navaja Hak na svoji spletni strani.

Močno dežuje tudi v nekaterih delih Srbije, v naslednjem tednu pa pričakujejo, da bo naraščala Sava, posebej pri Šabcu. V srbskem hidrometeorološkem zavodu opozarjajo tudi na naraščanje drugih rek. Ocenjujejo pa, da se ne bo ponovilo leto 2014, ko so Srbijo, BiH in Hrvaško prizadele uničujoče poplave.


Najbolj brano