Orban zavrača kritike EU glede ukrepov med pandemijo

Madžarski premier Viktor Orban je danes zavrnil kritike Evropske unije, da gre madžarska vlada pri izrednih ukrepih v pandemiji novega koronavirusa predaleč, češ da prihajajo iz "bruseljskega mehurčka".

Madžarski premier Viktor Orban je danes zavrnil kritike Evropske 
unije, da gre madžarska vlada pri izrednih ukrepih v pandemiji 
novega koronavirusa predaleč. Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban je danes zavrnil kritike Evropske unije, da gre madžarska vlada pri izrednih ukrepih v pandemiji novega koronavirusa predaleč. Foto: STA

BUDIMPEŠTA > "S čim se Bruselj ukvarja? Z nami," je dejal Orban za madžarski radio in ocenil, da se Bruselj namesto z virusom ukvarja z Madžarsko. "Sedijo v mehurčku v Bruslju in nam govorijo, kaj naj delamo, namesto da bi reševali življenja," je dejal.

Ocenil je, da so pooblastila, ki sta jih vlada in premier dobila v izrednih razmerah približno takšna, kot jih ima francoski predsednik v času miru. Meni, da gre za politični napad, ker "bi nekateri ljudje radi oropali to državo in pridobili njene vire". Za vodenje "mreže" pa je okrivil Georgea Sorosa in njegove ljudi v Bruslju, od koder prihajajo kritike.

Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek dejala, da članice sicer morajo sprejemati izredne ukrepe v bitki s pandemijo, a obenem je izrazila zaskrbljenost, da gredo nekateri ukrepi predaleč, pri čemer je prvič izrecno omenila položaj na Madžarskem. "Skrbi me, da gredo nekateri ukrepi predaleč. Še posebej me skrbi položaj na Madžarskem," je dejala.

Zaskrbljenost glede Madžarske je bila v četrtek izražena tudi na srečanju predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija z vodji političnih skupin.

Šestnajst članic unije - Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska - pa so izrazile globoko zaskrbljenost zaradi tveganja kršitev načel vladavine prava, demokracije in temeljnih pravic na Madžarskem, ki izhaja iz sprejetih izrednih ukrepov.

Voditelji trinajstih desnosredinskih strank iz enajstih držav so medtem v četrtek v pismu predsedniku konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldu Tusku pozvali k izključitvi stranke Orbana Fidesz zaradi izrednih ukrepov v pandemiji, ki da očitno kršijo temeljna načela liberalne demokracije in evropske vrednote.


Najbolj brano