Neurje prizadelo Mehiški zaliv; naftna podjetja ustavila tretjino proizvodnje

New Orleans in druge dele Louisiane je v sredo prizadelo močno deževje, neurje pa se lahko do petka spremeni v prvi orkan letošnje sezone. Velika naftna podjetja, ki imajo svoje vrtine in ploščadi v Mehiškem zalivu, so v sredo ustavile tretjino proizvodnje in evakuirale delavce iz severnega dela zaliva pri obali Louisiane in Teksasa.

NEW ORLEANS > Naftna podjetja kot so Exxon Mobil, ConocoPhillips, Anadarko in druga so v sredo evakuirale 15 velikih predelovalnih platform in štiri naftne ploščadi, kar pomeni, da se je v sredo prekinila proizvodnja 600.000 sodov surove nafte na dan. Mehiški zaliv proizvede 17 odstotkov vse ameriške surove nafte in pet odstotkov naravnega plina.

Nacionalni center za orkane ZDA napoveduje, da se bo danes na območju Mehiškega zaliva ustvarila tropska depresija, ki se do konca tedna lahko spremeni v orkan, za katerega imajo pripravljeno ime Barry. Atlantska orkanska sezona v ZDA, kamor prištevajo tudi Mehiški zaliv, uradno traja od junija do novembra.

Guverner Louisiane John Bel Edwards je razglasil izredne razmere, saj določenim delom države grozi do 38 centimetrov dežja. V New Orleansu je že v sredo padla polovica te količine. Neurje bo do konca tedna zajelo Louisiano in dele Teksasa.


Najbolj brano