Nemško sodišče ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta

Nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu je danes ugodilo zahtevi Španije za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta zaradi zlorabe javnega denarja, ne pa zaradi upora. Izročitev naj bi v kratkem odobrilo še tožilstvo, s čimer jo bodo lahko tudi izvršili.

Nemško sodišče je ugodilo zahtevi Španije za izročitev Carlesa 
Puigdemonta. Foto: STA
Nemško sodišče je ugodilo zahtevi Španije za izročitev Carlesa Puigdemonta. Foto: STA

KIEL > Španija je izročitev Carlesa Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Špansko tožilstvo mu očita upor in nezakonito prisvajanje javnega denarja, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

"Izročitev na podlagi obtožbe zlorabe javnih sredstev je dopustna, izročitev na podlagi upora pa ne," je v odločitvi pojasnilo sodišče.

"Domnevna dejanja nekdanjega katalonskega voditelja ne ustrezajo nemški opredelitvi kaznivega dejanja veleizdaje niti obtožbam kršenja javnega miru," so dodali. "Nasilje med neredi v Španiji namreč ni bilo dovolj obsežno za obtožbo veleizdaje. Obtožbe zaradi kršenja javnega miru pa niso možne, ker je bil Puigdemont vpleten zgolj v izvedbo referenduma," so zapisali.

Dodali so, da evropska pravna praksa določa, da lahko država, ki zahteva izročitev, obtoženega preganja zgolj zaradi obtožb, odobrenih v izročitvi. To pomeni, da lahko Španija nadaljuje pregon zgolj zaradi zlorabe javnega denarja, ne pa tudi zaradi upora.

Puigdemont je označil današnjo odločitev sodišča za zmago. "Premagali smo glavno laž države. Nemško pravosodje je zanikalo, da je bil referendum 1. oktobra upor," je zapisal na twitterju.

Dodal je, da je vsaka minuta, ki jo njegovi kolegi preživijo v zaporu, minuta sramote in nepravičnosti. "Borili se bomo do konca in zmagali," napovedujejo Katalonci.

Tudi predsednik Katalonije Quim Torra je pozdravil odločitev sodišča. "Zelo se veselim za predsednika Puigdemonta, ker je to ponovno prikazalo zmote in laži sodnega postopka, ki jih sploh nikoli ne bi smelo biti," je tvitnil.

Puigdemonta je nemško sodišče na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo že 6. aprila, tudi do izročitve pa lahko ostane na prostosti.

Tožilstvo je medtem sporočilo, da bo v prihodnjih dneh odločilo, ali bo potrdilo izročitev.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga 25. marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske.


Najbolj brano