Italijanska banka Unicredit napovedala ležarine na depozite

Unicredit bo kot prva banka v Italiji svojim premožnim strankam začela zaračunavati ležarine na depozite. S prihodnjim letom bodo morali tako banki za hranjenje denarja plačevati vsi, katerih premoženje na banki "občutno presega 100.000 evrov", je napovedal glavni izvršni direktor Unicredita Jean Pierre Mustier.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

MILANO > Mustier je negativne obrestne mere na depozite napovedal v pogovoru za milanski poslovni časnik Il Sole 24 Ore. Kot razlog za njihovo uvedbo je navedel okolje negativnih obrestnih mer.

Koliko strank z ustrezno velikimi depoziti ima Unicredit, še ni znano. Prav tako ni jasno, kakšna bo višina obrestnih mer. Je pa Mustier napovedal, da bodo strankam ponudili možnost alternativ, kot je denimo vlaganje denarja v sklade za trgovanje na valutnih trgih.

Unicredit se je z napovedjo priključila vrsti drugih evropskih bank, ki želijo stroške negativnih obrestnih mer prevaliti na stranke. V Evropi sta se za podoben korak že odločili denimo nemška Berliner Volksbank in danska Jyske Bank.

Od sredine junija 2014 morajo poslovne banke plačevati, če želijo svoje sredstva hraniti pri Evropski centralni banki (ECB). Centralna banka jih želi s tem spodbuditi k odobravanju kreditov, kar bi okrepilo gospodarstvo in inflacijo.


Najbolj brano