Evropski komisar terja začasni mehanizem za hitro rešitev krize z migranti

Za migracije pristojni evropski komisar Dimitris Avramopulos se je zavzel za uvedbo začasnega mehanizma, na podlagi katerega bi v Sredozemskem morju rešene migrante porazdelili med članicami povezave. To bi bila po njegovem mnenju hitra rešitev za trenutno krizo glede migrantov, ki jih na morju rešujejo ladje nevladnih organizacij.

Dimitris Avramopulos Foto: Arhiv STA
Dimitris Avramopulos Foto: Arhiv STA

BRUSELJ > "Dokler ne bodo nova, reformirana pravila glede porazdelitve beguncev po tako imenovanem dublinskem sistemu postala realnost, vse članice EU pozivam, da pospešijo svoje delo in sklenejo začasne dogovore o tem, kako ravnati s temi ljudmi, ko zapustijo reševalne ladje," je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Die Welt poudaril Dimitris Avramopulos.

Ob tem je izrazil upanje, da bodo notranji ministri EU napredek pri tem vprašanju dosegli že na prvem srečanju pod novim finskim predsedstvom prihodnji teden, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pristojna tista država, ki jo prvo dosežejo

V skladu z dublinskimi pravili je za migrante pristojna tista članica EU, ki je prva, ki jo dosežejo - zaradi same geografske lege so to večinoma države ob Sredozemskem morju, Italija, Grčija in Malta. Izjema velja le za tiste prišleke, ki imajo sorodnike ali kako drugo stično točko v drugih članicah unije.

Avramopulos je svojo zahtevo danes utemeljil s tem, da Evropska komisija vedno znova ob posamičnih primerih išče rešitve med članicami, kot je bilo to v nedavnem primeru ladje nevladne organizacije Sea Watch 3. Ker Italija ladjam z na morju rešenimi migranti ne dovoli več vplutja v svoja pristanišča, je ta ladja s 40 migranti na krovu nedavno brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi.

V prihodnje bi se bilo po mnenju Avramopulosa dobro izogniti tovrstnim primerom. EU pa bi morala sodelovati tudi s tretjimi državami, tako da ljudje na begu ne bi tvegali svojih življenj in bi v Evropo lahko prišli po zakoniti poti, če bi potrebovali zaščito, je še dodal komisar.

Salvini s pozivom Tunisu

Eden izmed najglasnejših kritikov glede upravljanja migracij v EU, italijanski notranji minister Matteo Salvini, je medtem v pismu tunizijskemu kolegu Hichemu Fouratiju Tunis pozval k večjim prizadevanjem za vračanje migrantov. Po mnenju Salvinija bi morali migrante, ki so v EU stopili nezakonito, iz Italije tudi z linijskimi ladjami vračati v Tunizijo, izhaja iz danes objavljenega pisma.

Salvini je tudi mnenja, da bi morali v boju proti nezakonitim migracijam uporabiti radarske sisteme in letala. Italija je pripravljena tunizijski obalni straži v pomoč poslati svoje ladje. Prav tako pa bo Italija do konca poletja še deset ladij za boj proti trgovini z ljudmi poslala libijski obalni straži, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Sea Watch zbira donacije za kapitanko

Nemška nevladna organizacija Sea Wath, katere ladja je brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi, je medtem začela zbirati donacije za kapitanko te ladje Carolo Rackete, ki jih v Italiji grozi obtožnica. Kot so sporočili iz organizacije, so v ta namen oblikovali poseben odbor, donacije pa bodo porabili za pokritje stroškov obrambe kapitanke, in tudi za druge nujne potrebe.

Racketejeva, ki so jo po vplutju aretirali, nekaj časa pa je bila tudi v hišnem priporu, je v Nemčiji deležna velike solidarnosti. Samo po pozivu dveh nemških televizijskih voditeljev so v njeno podporo zbrali milijon evrov donacij, poroča dpa.


Najbolj brano