Britanski parlament zavrnil predčasne volitve

Britanski parlament je zgodaj zjutraj zavrnil zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki je potrebovala dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov. Johnsonova zahteva je v 650-članskem spodnjem domu parlamenta dobila le 293 glasov podpore.

Britanski parlament je zgodaj zjutraj zavrnil zahtevo premierja 
Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki je 
potrebovala dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov.  Foto: STA
Britanski parlament je zgodaj zjutraj zavrnil zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki je potrebovala dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov.  Foto: STA

LONDON > Po glasovanju o predlogu, s katerim je skušal premier preprečiti poslansko blokado njegove strategije glede brexita, bo parlament predvidoma za pet tednov prekinil delo, kot je to zahteval Johnson. To pomeni, da bi poslanci lahko o predčasnih volitvah znova odločali šele po vrnitvi v poslanske klopi, kar pomeni, da bi jih lahko pripravili šele konec novembra.

Johnson je konec avgusta predlagal prekinitev dela parlamenta, ki da je potrebna, da bi predstavil novo agendo notranje politike. Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila. Trajala naj bi do 14. oktobra, le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili.


Najbolj brano