Ameriški gospodarstveniki ne delijo Trumpovega optimizma o hitrem zagonu gospodarstva

Ameriška trgovinska zbornica je v sredo sporočila, da bo glede pandemije koronavirusa sledila navodilom zdravstvenim strokovnjakom, ter pozvala javnost in vsa podjetja, naj delajo enako. Tudi druga združenja so se podobno odzvala na optimizem predsednika ZDA Donalda Trumpa, da bo treba gospodarstvo zagnati do 12. aprila.

WASHINGTON > Na vprašanje, zakaj se mu zdi velika noč v nasprotju z znanstvenimi dognanji in dejstvi pameten datum za odpravo omejitev gibanja in poslovanja po ZDA, je Trump odgovoril, da gre za čudovit datum, čudovit praznik, novinarje, ki so vztrajali pri resnem odgovoru pa je obtožil, da lažejo, ko poročajo o njegovem odgovoru na koronavirus.

Trumpa skrbijo možnosti za ponovno izvolitev

Guvernerji zveznih držav predvsem po severovzhodu in zahodu ZDA so zaradi koronavirusa zaprli javne ustanove in zasebna podjetja, ki niso nujna za preživetje in zdravje ter omejili gibanje. Ukrepi povzročajo veliko rast brezposelnosti in grozijo s hudo recesijo, čeprav morda le kratkotrajno. Trump več niti ne skriva, da ga skrbijo možnosti za ponovno izvolitev ter spet obtožuje medije in demokrate, da si želijo gospodarskega propada, če bi to pomenilo, da bo izgubil volitve.

Ameriški senat je v sredo soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom. Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno, bodo dobili po 1200 dolarjev pomoči.

Nekateri analitiki v njegovi napovedi odprtja gospodarstva na veliko noč vidijo naklep, da s tem niti ne misli resno, ampak dela podlago, da lahko za poslabšanje gospodarske podobe ZDA do volitev krivi medije in demokrate, ki mu niso dovolili zagona gospodarstva.

V ZDA ni velikega navdušenja nad Trumpovim načrtom

Razen nekaj milijarderjev in republikanskih politikov ter medijskih komentatorjev v ZDA ni velikega navdušenja nad Trumpovim načrtom, ker se večina ljudi pač najprej boji za lastna življenja in zdravje. V konzervativnih medijih pa poteka resna razprava o tem, ali je morda zdravilo hujše od bolezni in ali omejevalni ukrepi ne bodo povzročili hujše škode kot alternativa. Ta pa je večje število mrtvih, ampak Trump je v sredo zagotovil, da je zanj preveč tudi en sam mrtev Američan.

"Pozivamo vsa podjetja in javnost, da poslušajo zdravstvene uradnike glede družbenega distanciranja. Verjamemo, da bi se morali vrniti na delo takoj, ko bomo to lahko storili varno in odgovorno," je medtem sporočila ameriška trgovinska zbornica.

Nacionalno združenje prodaje na drobno prav tako svetuje upoštevanje navodil Centra za nadzor nad boleznimi in drugih zdravstvenih strokovnjakov, ker je med drugim veliko vprašanje, komu bi odpirali prodajalne, če si ljudje ne bodo upali po nakupih.


Najbolj brano