Ameriška vlada bo do sodnega roka uspela vrniti staršem le 54 otrok, mlajših od petih let

Odvetnica ameriške vlade Sarah Fabian je v ponedeljek na sodnem zaslišanju v San Diegu priznala, da bo vladi do današnjega izteka roka, ki ga je postavil zvezni sodnik Dana Sabraw, uspelo staršem vrniti le 54 na meji odvzetih otrok, mlajših od petih let. Trumpova vlada je od aprila od staršev ločila okrog 2000 otrok.

SAN DIEGO > Zvezni sodnik Dana Sabraw je junija vladi ukazal, da mora v 14 dneh vrniti vse otroke, mlajše od petih let, v roku 30 dni pa vse starejše otroke. Sarah Fabian je priznala, da so staršem od aprila odvzeli okrog 100 otrok, mlajših od petih let, do roka jih bodo vrnili 54, ostali pa bodo morali še počakati, ker so jim starše že izgnali iz ZDA ali pa so v zaporu.

Od aprila odvzeli približno 2000 otrok

Povedala je tudi, da bodo ponovno združene družine pustili v ZDA do konca njihovega imigracijskega postopka, kar ponavadi traja več let. Vlada predsednika Donalda Trumpa je od aprila odvzela migrantom, prosilcem za azil in nezakonitim prebežnikom na meji okrog 2000 otrok. Zaradi hudega domačega in mednarodnega pritiska je Trump 20. junija popustil in ukazal svojim, naj staršev in otrok več ne ločujejo.

Nato je nastal problem, ker je Trump zagotavljal, da se bo politika ničelne tolerance nezakonitih prestopov meje nadaljevala, kar pomeni, da bodo starše še naprej zapirali kot kriminalce. Ker jih ne bodo več smeli ločiti od otrok, jih bodo morali zapirati skupaj, vendar nimajo kam. V ZDA so namreč le trije ustrezni centri, kjer lahko zaprejo otroke in starše skupaj. Skupna kapaciteta je 3000 ljudi in je že polna. Trump želi zato namestiti postelje v šotorih po vojaških bazah.

Ne vedo, kje so starši triletnega malčka

Z usodo otrok priseljencev, ki večinoma sploh niso nezakoniti ampak, so se lepo prijavili na meji in zaprosili za azil, med drugim skrbi Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Njen odvetnik Lee Gelernt je v San Diegu povedal, da je obenem vesel za 54 otrok, ki bodo šli nazaj k staršem, in razočaran za ostale, ki jih čaka še dolg proces.

Ameriška vlada je za zdaj priznala, da je povsem odpovedala v primeru triletnega fantka, ki mu trenutno niso sposobni najti staršev, ker ne vedo, kje so. Takih primerov bo zagotovo še več, saj vlada nima nobenega utečenega sistema za spremljanje ločenih staršev in otrok, ker je bila politika odvzemanja otrok sprožena na pamet brez priprave.

Sodnik Sabraw je odklonil prošnjo vlade, da podaljša svoje roke za vrnitev otrok staršem, in je sklenil, da se bo o tem odločal sproti. Naslednje zaslišanje o nadaljevanju procesa vračanja otrok staršem je razpisano za danes. Gelernt je predlagal, da vlada poenostavi postopke identifikacije otrok in niso potrebne analize DNK ali odvzemanje prstnih odtisov. Te postopke so imeli za primer predaje otrok drugim skrbnikom, ne pa za vračanje staršem.


Najbolj brano