American Airlines odpovedal lete z boeingi 737 max do septembra

Ameriška letalska družba American Airlines je danes sporočila, da je do 3. septembra odpovedala vse lete, predvidene z letali boeing 737 max. Ta so po dveh nesrečah, ki sta zahtevali 346 smrtnih žrtev, še vedno prizemljena po vsem svetu.

WASHINGTON > Sprva je omenjena letalska družba odpovedala polete do 19. avgusta, zdaj pa je to obdobje podaljšala. S tem želi svojim strankam in zaposlenim omogočiti, da se bodo laže organizirali, so navedli.

American Airlines ima v svoji floti 14 letal boeing 737 max, kar pomeni, da bo vsak dan do 3. septembra odpovedanih 115 poletov, so še sporočili.

Mednarodno združenje za letalski prevoz (IATA)je konec maja sporočilo, da pričakujejo, da bodo letala boeing 737 max ostala na tleh še najmanj deset do dvanajst tednov. Generalni direktor IATA Alexandre de Juniac je dejal, da je odločitev pač v rokah regulatorjev, ki so odgovorni za certifikacijo.

Svetovne letalske družbe so letala boeing max 8 in 9 prizemljile po nesrečah oktobra lani v Indoneziji in marca letos v Etiopiji, za kateri naj bi bil po prvih ugotovitvah odgovoren sistem za avtomatično preprečevanje izgube vzgona letala. V Indoneziji je umrlo vseh 189 ljudi na krovu, v Etiopiji pa 157.

Svetovne letalske družbe so po odredbah regulatorjev v svojih državah letala boeing 737 max prizemljile marca. Boeing je sporni sistem popravil in bo v kratkem opravil poskusne polete, o vrnitvi letal v promet pa bodo odločali regulatorji posameznih držav.


Najbolj brano