Žensko zlato ostaja na Primorskem

Včerajšnje državno prvenstvo gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu v Črnem Vrhu nad Idrijo na vrhu ni prineslo novosti. Lansko zlato sta ubranila Kamničan Rok Naglič in Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo.

Primorka Tanja Žakelj (tretja z leve) se je kmalu otresla edine nevarne tekmice Blaže Pintarič (desno).  Foto: Igor Mušič
Primorka Tanja Žakelj (tretja z leve) se je kmalu otresla edine nevarne tekmice Blaže Pintarič (desno).  Foto: Igor Mušič

ČRNI VRH MBK Črni Vrh in ekipa smučišča Ski Bor v tem kraju nad Idrijo sta v idealnem vremenu gladko izpeljala državno prvenstvo, na katerem se je na travnikih smučišča vzpenjalo, spuščalo in poskakovalo 194 tekmovalcev iz 23 klubov. Letošnjo konkurenco je okrepila povratnica na dirke, nekdanja olimpijka (Peking 2008) iz Škofje Loke Blaža Pintarič, ki pa vendarle ni bila kos dvakratni evropski prvakinji in dvakratni olimpijki iz Ledin nad Idrijo, Tanji Žakelj. Članica poklicne ekipe Unior Devinci Factory Racing, ki je kariero začela prav v črnovrškem klubu in na tamkajšnjih strminah, je pred lepim številom v glavnem dovolj razmaknjenih gledalcev po petih krogih okoli smučišča in uri in 15 minutah vožnje lahko v miru pospravila kolo, preden so prišle zasledovalke. Pintaričeva je nabrala več kot tri, Domžalčanka Vita Movrin (Energija) pa že več kot šest minut zaostanka.

Na naslednico Tanje Žakelj na mednarodni sceni bo treba kar dolgo čakati. Na DP je namreč tekmovala le ena mladinka. Na srečo je bila že kar solidna konkurenca med kadetinjami, kjer sta po dveh krogih na najvišji stopnički zmagovalnega odra stopili Primorki Nuša Moroz (Sloga 1902 Idrija, 33,40) in članica domačega kluba Daša Mlakar (34,35).

V precej bolj izenačeni moški članski konkurenci na vrhu presenečenja vendarle ni bilo. Član kamniškega Calcita Rok Naglič je za šest krogov potreboval uro in 17 minut - celo minuto manj od Gregorja Dimica (Energija). V igri za bron je bil domačin Matevž Govekar, a je bil za minuto prepočasen, da bi odličje vzel Ljubljančanu Roku Korošcu. Razočaranje pri domačinih je nato z zmago v mladinski kategoriji odpihnil črnovrški favorit Jakob Klemenčič, ki je po štirih krogih in 53 minutah vožnje za minuto ugnal nevarnega Tea Pečnika z Raven na Koroškem.

Med domačimi navijači je bilo veselo tudi po dirki kadetov, kjer je črnovrška kolesarska šola na čelu s trenerjem Matjažem Budinom pobrala vsa odličja. Prvak je resda postal Žan Pahor, ki se je pred odhodom v domžalsko Energijo dirkanja učil v MBK Črni Vrh, srebro in bron pa sta ostala doma - okoli vratu Jureta Rusa in Mihe Smrdela.

V normalnih sezonah bi najboljše kadete, mladince in člane v ekipah državnih reprezentanc v nadaljevanju sezone čakala še kopica mednarodnih nastopov, ki pa so zaradi pandemije odpovedani ali preloženi vsaj na konec septembra. Zanesti se bo treba na v koledarju za zdaj še zasidrani naslednji domači tekmi slovenskega pokala - 23. avgusta v Kočevju in 6. septembra v Ajdovščini.


Najbolj brano