Žakljevi zmaga v kratkem krosu

Z državnim prvenstvom v kratkem krosu se je v nedeljo zaključila bogata oktobrska serija zadnjih slovenskih dirk v vseh gorsko kolesarskih disciplinah. Prvakinja v kratkem krosu je postala primorska olimpijka Tanja Žakelj.

Državna prvakinja v kratkem krosu je postala primorska olimpijka 
Tanja Žakelj. Foto: Igor Mušič
Državna prvakinja v kratkem krosu je postala primorska olimpijka Tanja Žakelj. Foto: Igor Mušič

Po prvotnem koledarju bi se minuli konec tedna morala sezona v olimpijskem krosu zaključiti na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico, a prireditelj, GKD Borovci, letos ni uspel pridobiti dovoljenj za izvedbo dogodka. Tako so koledar z državnim prvenstvom v kratkem krosu zapolnili v Bike parku Ljubljana v Podutiku, kjer so se za odličja med vožnjo po enajstih razgibanih 600-metrskih krogih borili v članskih in mladinskih kategorijah.

V elitni moški kategoriji je Rok Naglič (Calcit Kamnik) po kar hudem 23-minutnem boju za zlato za 18 sekund ugnal donedavnega kolesarja novogoriškega kluba (zdaj Tirol, Avstrija) Matevža Govekarja. V absolutni ženski konkurenci olimpijka Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo (Unior Sinter) v dobrih 24 minutah ni imela resnega dela niti s prvo zasledovalko, Vito Movrin (Energija Domžale), ki je zaostala za več kot minuto.

Brkinski maraton

Za popestritev sezone v Brkinih so te dni poskrbeli organizatorji iz kolesarske sekcije Plama pur iz Ilirske Bistrice in iz MTB maratona Slavnik iz Hrpelj in Kozine. Pripravili so prvi gorsko kolesarski maraton “Z biči po čiči” (s kolesi po Čičariji) s startom v Hrušici pri Podgradu. V cilj 46-kilometrske proge je prvi pridrvel predstavnik bistriških organizatorjev in še aktiven kolesar novogoriške ekipe Meblo Jogi Pro Concrete Robi Jenko. Porabil je manj kot dve uri (1:55,36) in je za kar 22 sekund za sabo pustil prvega zasledovalca Petra Vesela (Proadventure). Prireditev naj bi postala tradicionalna.

Državno prvenstvo v vzponu

Del gorskih kolesarjev, specializiranih za vzpone, je sezono te dni zaključil na državnem prvenstvu v gorenjski Završnici. V konkurenci 97 kolesarjev, ki so morali premagati 5800 metrov klanca s 600 metri višinske razlike, je s časom okroglih 24 minut zmagal član KK Kranj Nik Čemažar. Srebro je osvojil Matic Grošelj iz MBK Črni Vrh nad Idrijo. Črnovrški klubski uspeh sta z mladinskima zmagama dopolnila Tine Jereb in Daša Mlakar. Srebro je v Črni Vrh prinesel še Nace Gnezda.

Do odličij v spustu

Specialisti za spust so letošnjo sezono slovenskega pokala končali na koroškem smučišču Kope. Zmagal je je gorenjski kolesar Jure Žabjek (Unior Sinter), ki je za dobre tri sekunde ugnal srebrnega Tima Ježa iz ajdovskega Kamplc racing teama. Primorski uspeh je z bronastim odličjem zaključil član ajdovskega mestnega tekmeca Črnega trna Urban Rotnik.

Ženski pokal je dvignila tekmovalka ljubljanskega Rajda Nina Kovač, drugo mesto pa je osvojila Tina Smrdel iz Črnega Vrha nad Idrijo. V mlajših kategorijah je z zmago med 13-letniki opozoril nase še Jakob Praček (Kamplc).

Cilj endura na Hrvaškem

Zadnjo dirko slovenskega pokala v enduru je gostil hrvaški Grožnjan, tam pa se je z zmago izkazal član MBK Črni Vrh nad Idrijo Miha Smrdel, ki je še mladinec. Na tretje mesto se je prebil član Športno kulturno turističnega društva Avče Jan Markič. V ženski konkurenci je pokal osvojila črnovrška kolesarka Gaia Kravanja. Med mladinci je do srebra prikolesaril Idrijčan Jernej Kavčič (Sloga 1902).


Najbolj brano