Zadarske hvalnice Kopru

Ob 18. uri bo v koprski dvorani Bonifika zadnja tekma predzadnjega kroga prve polovice tekmovanja v košarkarski ligi Aba, ki edina ne pozna božično-novoletnih praznikov. Favorit tekme med Koper Primorsko in Zadrom je jasen.

Lance Harris (z žogo) je tretji strelec lige Aba. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Lance Harris (z žogo) je tretji strelec lige Aba. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Poraz pri Ciboni v prejšnjem krogu je pozabljen, čeprav se je takrat prvič po dolgem času zgodilo, da je Primorska v napeti končnici potegnila kratko, po dveh izgubljenih žogah v napadu in zgrešenem metu. A vendar naporen ritem tekem terja posledice in logično je, da pridejo tudi porazi. Prav tako raste tudi apetit po nepričakovanih zmagah proti klubskim oziroma denarnim velikanom regije. Iz vrst Primorske ni vesti o težavah s poškodbami (informacij je sicer od odhoda tiskovnega predstavnika po tekmi z Olimpijo bistveno manj kot prej), pa tudi izjava trenerja Jurice Golemca je kot običajno skopa: “Moštvo Zadra po prihodu nekaterih novih igralcev in trenerja v zadnjih tekmah dviga formo. Igralci so dokazali, da lahko igrajo odlično košarko. Za novi dve točki bomo morali igrati bolje v obrambi, kar nam na zadnjih tekmah ni uspevalo.”

Danes ob 18. uri torej v dvorano Bonifika prihaja zadnjeuvrščena ekipa lige, Zadar. Pred dvema tednoma pa je vendarle poskrbel za presenečenje, ko je v domači dvorani visoko premagal Cedevito Olimpijo za edino zmago v sezoni. Teden dni zatem ga je znova visoko porazil beograjski FMP. Zaradi slabega začetka lige je ceno plačal trener Ante Nazor, a tudi njegovemu nasledniku Danijelu Jusupu ne gre bistveno bolje. Okrepil je trenerski štab, namesto nepredvidljivih Američanov pa je na mestu organizatorja igre okrepitev našel kar v bivšem igralcu Krke Dominiku Mavri.

Realnost Zadra je boj za obstanek, v prejšnji sezoni si je obstanek zagotovil v kvalifikacijah.

Realnost Zadra je vendarle boj za obstanek v ligi. V prejšnji sezoni se je izpadu ognil le za malo. Moral je v dodatne kvalifikacije s poražencem finala lige Aba 2 Aerodomom Skopje in se z dvema tesnima zmagama z veliko težavo obdržal v ligi.

Tako igralec Domagoj Vučković kot trenner Jusup sta v izjavi pred tekmo v prvem stavku izrekla enako trditev: “Koper Primorska je prijetno presenečenje tekmovanja.” Jusup pa dodaja: “Koper je že dolgo skupaj, večina igralcev igra zelo organizirano obrambo, imajo pripravljenih veliko število posebnih akcij. V nekaj letih so res ustvarili svoj slog igre. Imamo dva poškodovana igralca, malo se čuti utrujenost od potovanj. Kljub omejeni rotaciji igralcev, ki jih imam na voljo, bomo skušali presenetiti.”

Kljub porazom pa ima Zadar v svojih vrstah drugega strelca regionalnega tekmovanja. Bryon Allen v povprečju dosega 18 točk na tekmo. Na drugi strani ima Lance Harris povprečje 17 točk na tekmo.


Najbolj brano