Z mislimi tudi na ligo prvakov

Evropska liga v nogometu je seveda v senci elitnega klubskega tekmovanja, a lovorika je vendarle lovorika. Nenazadnje zmagovalcu odpira vrata lige prvakov v prihodnji sezoni. Takšen scenarij preigravajo tudi ekipe iz najmočnejših prvenstev na stari celini.

Andraža Šporarja (v ospredju) in njegov  Sporting čaka dvoboj s klubom, za katerega navija turški 
predsednik.  Foto: Profimedia
Andraža Šporarja (v ospredju) in njegov Sporting čaka dvoboj s klubom, za katerega navija turški predsednik.  Foto: Profimedia

EVROPA >Lani so v evropski ligi (EL) slavili nogometaši Chelseaja, ki pa bodo prihodnji teden odigrali prvi izločilni dvoboj osmine finala lige prvakov (LP). V EL pa bomo ta in prihodnji četrtek šele dobili 16 ekip, ki bodo preskočile prvo oviro v izločilnih bojih. Zanimivo je, da so v preteklih osmih letih lovoriko dvignili zgolj klubi iz Anglije in Španije. Obe državi imata tudi to pomlad močne adute. Otočani stavijo na kluba z bogato tradicijo, Manchester United in Arsenal, ki se zavedata, da bi si lahko po obvoznici odprla vrata LP. Posebej topničarje čaka nocoj peklensko gostovanje v Pireju pri Olympiakosu. Ne gre pa spregledati niti Wolverhamptona, kjer športne niti vleče vplivni portugalski menedžer Jorge Mendes.

Portugalski delež v šestnajstini finala tudi sicer ni zanemarljiv. V spomladanskih izločilnih bojih so se poleg Brage znašli vsi trije klubski velikani, kar po drugi strani pomeni, da so jim v evropski jeseni LP pripadle zgolj stranske vloge. Še posebej Porto in Benfica bi rada zacelila rane v EL, kar jim je v preteklosti že uspevalo. Oba sicer čaka zahtevno delo. Benfica se bo soočila s Šahtarjem iz Donjecka, ki je skupinski del LP jeseni prav tako sklenil z grenkim priokusom. Porto pa se bo soočil z Bayerjem iz Leverkusna. Iz slovenskega zornega kota bo pod drobnogledom učinek lizbonskega Sportinga, kamor je pozimi prestopil Andraž Šporar.

Oblak s prednostjo

Torkov večer osmine finala lige prvakov je zaznamoval Erling Haaland. Mladi norveški napadalec Borussie je z goloma potopil Paris Saint-Germain, za katerega je ob porazu 1:2 v Dortmundu zadel Neymar. Jan Oblak pa je ohranil nedotaknjeno mrežo Atletica, ki je v Madridu z 1:0 premagal branilce lovorike iz Liverpoola. Edini gol je dosegel Saul Niguez. Povratna dvoboja bosta 11. marca.

Sporting je v portugalskem prvenstvu oddaljen od prvih dveh mest, ki odpirata vrata elitnega klubskega tekmovanja. Dejansko ga čaka še zahteven boj, če si bo želel priboriti vozovnico za prihodnjo EL, kjer se bo v šestnajstini finala nocoj pomeril z ljubljenim klubom turškega predsednika Tajipa Recepa Erdogana. Istanbul Basaksehir bo torej vse prej kot enostaven tekmec za Šporarja in druščino. Drugi slovenski predstavnik v izločilnih bojih EL, Vid Belec, pa bo z Apoelom izzval prav nekdanji Šporarjev klub Basel.

Derbi prvega izločilnega kroga EL bi sicer lahko bil obračun Ajaxa in Getafeja. S petimi lovorikami najuspešnejša ekipa EL, Sevilla, pa bo svoj pohod proti finalu, ki bo letos 27. maja v Gdansku, začela proti romunskemu Cluju. Tudi Inter, ki je razpet med trobojem za italijanski naslov in drugorazrednim evropskim tekmovanjem, čaka pot na Balkan. Proti bolgarskemu Ludogorcu trener Antonio Conte gotovo ne bo tvegal z rekonvalescentom Samirjem Handanovićem. Bolj nabrušena utegne biti na dvoboju z Gentom Roma. Rimljanom se četrto mesto v domačem prvenstvu izmika na račun Atalante in Josipa Iličića, ki sta bila sinoči dejavna v LP.


Najbolj brano