Vse je ugnal Italijan Calza

S 44. kolesarskim vzponom za pokal občine Kobarid se je končala sezona slovenskega rekreativnega pokala v vzponih. Absolutno sta zmagala Italijan Andrea Calza in Mariborčanka Ajda Opeka.

Absolutno je  pokal Kobarida osvojil  Italijan Andrea Calza. Foto: Gašper Koren
Absolutno je pokal Kobarida osvojil Italijan Andrea Calza. Foto: Gašper Koren

KOBARID > Kolesarski klub Soča je v soboto priredil že 44. vzpon iz Kobarida do planine Korito nad Drežniškimi Ravnami. Z deset kilometrov dolgim klancem, na katerem je bilo treba premagati 600 metrov višinske razlike, se je spoprijelo 105 rekreativcev in veteranov iz Slovenije, Italije in Avstrije.

Pričakovano je slavil italijanski specialist za tovrstne dirke, sicer stari znanec slovenskih cest (septembra je zmagal na Nanosu) Andrea Calza, ki je po zelo zaviti in ponekod precej strmi cesti vozil 21 minut in 46 sekund. Podeljevalec priznanj, eden pionirjev kobariške dirke, Pavel Sivec, je svoji čestitki dodal oceno, da sam niti z avtomobilom ne bi bil več hitrejši. Drugo mesto je osvojil odlični cerkljanski amater Žan Peternelj (23,24), nosilca brona pa je odločil šele pregled posnetka, saj sta Italijan Diego Palshin in Kranjčan Gorazd Konc dosegla enak čas (23,36). Peti je bil Fabijan Kralj (Pantal Šempeter, 23,46), član reprezentance mlajših mladincev na letošnjih olimpijskih dnevih evropske mladine. Domačini so se veselili drugega mesta Davorja Mlekuža v veteranski skupini B. Ekipno so bila najuspešnejša Brda.

Med ženskami absolutno je bila najhitrejša članica mariborskega Branika Ajda Opeka, ki je po 31 minutah in 45 sekundah prehitela marsikaterega moškega. Srebro je osvojila Italijanka Michela Facchin (32,39), z bronom pa je na svojem prvem nastopu v Kobaridu presenetila doslej neznana mlada rekreativka iz Šebrelj na Cerkljanskem, Patricija Tušar (32,41).

Kolesarje je za zaključek sezone slovenskega rekreativnega kolesarskega pokala na proglasitvi rezultatov na kobariškem trgu pričakalo slovesno vzdušje z množico stojnic z dobrotami kobariške prireditve Jestival in z nastopom tolminske pihalne godbe. Za jubilejno 45. izvedbo dirke se ni bati, pravi predsednik 60-članskega KK Soča Gašper Koren, sicer absolutno osmi na dirki: “Ponosni smo na tradicijo naše prireditve, ki je najstarejša v slovenskem pokalu. Dodali smo ji še majski vzpon slovenskega pokala na planino Kuhinja. Prihodnje leto bomo skušali na področju udeležbe in organizacije še kaj dodati. Dolgoročna želja je oblikovati skupino mladih kolesarjev, a za to trenutno v klubu nimamo primernega strokovnjaka z dovolj prostega časa. Za zdaj tako ostajamo pri odraslih rekreativcih. Smo kar aktivni, saj redno tekmujemo v Sloveniji in tudi na več kot desetih dirkah v bližnjih krajih Italije.”

Najbolj zagnani rekreativci se bodo lahko v soboto udeležili še vzpona v gorenjski Završnici, potem pa bo na vrsti počitek in za nekatere navdušence priprava na zimski pokal v ciklokrosu.


Najbolj brano