Vlah ostaja, vrača se Bombač

Selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović je objavil seznam 28 reprezentančnih kandidatov za evropsko prvenstvo, ki bo od 12. do 28. januarja na Hrvaškem. Večjih presenečenj ni. Vračata se Dean Bombač in Patrik Leban, med nominiranci pa je tudi Aleks Vlah, ki je za člansko izbrano vrsto prvič zaigral na nedavnih prijateljskih tekmah z južnimi sosedi. Na seznamu je seveda Borut Mačkovšek.

   Na reprezentančni seznam kandidatov za evropsko prvenstvo se vrača Dean Bombač.   Foto: STA
Na reprezentančni seznam kandidatov za evropsko prvenstvo se vrača Dean Bombač.  Foto: STA

LJUBLJANA > Izolan je od primorske četverice edini, ki je branil slovenske barve tudi na svetovnem prvenstvu (SP), kjer je dosegel odločilni gol za bronasto medaljo proti Hrvaški. V novi sezoni Boruta Mačkovška spremljajo poškodbe, zato je v zadnjem obdobju celjskemu klubu pomagal pretežno v obrambi. Do začetka evropskega prvenstva (EP) je še dober mesec, Veselin Vujović pa bo seznam rokometašev, ki jih bo povabil na priprave v Zreče, objavil prihodnji teden. Med njimi gotovo ne bo krožnega napadalca in enega od obrambnih stebrov Vida Poteka, ki si je nedavno zlomil roko.

Možnih šest menjav

Od reprezentantov, ki so na SP v Franciji Sloveniji pomagali do brona, ni niti poškodovanega desnega zunanjega rokometaša in v Vujovićevem konceptu obrambno naravnanega Davida Miklavčiča ter Tilna Kodrina. Na levem krilu je slovenski selektor dal prednost velenjskima rokometašema Niku Medvedu in Maticu Verdinku. Med Jako Malusom in Aleksom Vlahom se je Vujović odločil za svojega klubskega izbranca, ki pa se bo težko prebil med potnike za EP. Na levem zunanjem so ob Mačkovšku že reprezentančno dokazana Nik Henigman in Jan Grebenc ter član hrvaških Našic Saša Barišič Jaman, ki je vse pogosteje v selektorjevih načrtih. Res pa je, da se pri Vujoviću nikoli ne ve.

Manevrski prostor pa ni tako zožen, kot se morda zdi. Na prvenstvu stare celine bo sicer imelo pravico nastopiti 16 rokometašev, selektor pa bo med zaključnim turnirjem lahko opravil kar šest menjav: po dve v prvem in drugem skupinskem delu, ter še dve v sklepnem delu za razvrstitev. Da bi izkoristila naštete možnosti, se mora Slovenija seveda odrezati bolje kot na zadnjem EP na Poljskem, kjer so se Vujovićevi izbranci s četrtim, zadnjim mestom poslovili že po prvem skupinskem delu. Slovenija bo v Zagrebu EP odprla z Makedonijo 13. januarja, dva dni kasneje sledi obračun z branilci lovorike, Nemci, prvi del pa bo sklenila s Črnogorci, 17. januarja. Za napredovanje v drugi skupinski del, ki bo med 19. in 24. januarjem v Varaždinu, mora osvojiti vsaj tretje mesto. Če pa želi ohraniti stvarne možnosti za vrnitev v Zagreb, kjer se bodo od 26. do 28. januarja delile medalje, si mora priigrati čim boljšo popotnico že v prvem delu, iz katerega se prenašajo točke iz medsebojnih dvobojev. Zdaj še ni čas za izračune, zato pa se pri Juretu Dolencu odvija bitka s časom po operaciji kolena. Desni zunanji rokometaš Barcelone je seveda na Vujovićevem seznamu, kamor sta se po krajšem oziroma daljšem premoru vrnila Dean Bombač in Patrik Leban. Koprčan, ki je prispeval levji delež zaslug za uvrstitev Slovenije na SP, kjer potem zaradi poškodbe ni nastopil, je imel z Vujovićem v letu 2017 dokaj hladne odnose.

Dvakrat s Srbijo

Bombač je zadnjič branil slovenske barve pred dobrim letom proti Portugalcem v kvalifikacijah za EP. Rokometaš Kielc je bil neprijetno presenečen ko je v zadnjem trenutku ostal brez povabila za prijateljska dvoboja s Hrvaško, kjer ni bilo niti Lebana. Colčan se je predstavil v lepi luči na zadnjih kvalifikacijskih tekmah za EP, pred sezono pa se je iz Ribnice podal k Našicam, iz katerih je torej Vujović izbral dva rokometaša. Najštevilčnejše zastopstvo je iz Gorenja, od koder prihaja šest igralcev, dva več kot iz Celja.

Slovenski rokometaši se bodo na EP pripravljali v Zrečah, pred odhodom na Hrvaško pa jih čakata prijateljski tekmi s srbsko reprezentanco. Prvič se bodo doma igrali 9. januarja v Murski Soboti, dan kasneje pa se bosta ista tekmeca pomerila še v Velenju.


Najbolj brano