Veseli december in vroča predigra

Pred razpletom skupinskega dela nogometne lige prvakov ta teden ponuja precej vznemirljivih dvobojev v najmočnejših prvenstvih po stari celini.

Inter s Samirjem Handanovićem (levo) bo nocoj gostil Romo.  Foto: Jonathan Moscrop / PA Images / P
Inter s Samirjem Handanovićem (levo) bo nocoj gostil Romo.  Foto: Jonathan Moscrop / PA Images / P

EVROPA > Na Otoku se zdi, da je že vse odločeno. Liverpool je veseli december odprl v znamenju celotne sezone - zmagovito. Tudi s premešano zasedbo je v sredo gladko dobil mestni derbi in zasolil rane privržencem Evertona, ki preživlja težke čase. Po 15. krogih se nahaja na 18. mestu, ki vodi v drugo ligo. Na drugi strani pa je Liverpool čvrsto odločen, da si po treh desetletjih povrne angleški naslov.

Le branilcu lovorike Manchester Cityju sta v preteklih dveh sezonah uspeli podobno udarni otvoritvi. Lani je prvenstvo začel s 13 zmagami in dvema remijema, predlani ob prvem naslovu pod taktirko Pepa Guardiole pa še za odtenek bolje, s 14 zmagami in enim neodločenim izidom. Z enakim izkupičkom se lahko ta čas pohvali Liverpool. Ostrim ritmom zasedbe Jürgna Kloppa v Angliji ne more slediti nihče, v ligi prvakov pa mora v Salzburgu še potrditi napredovanje v izločilne boje. Najbližji zasledovalec rdečih je presnetljivi Leicester City, ki zaostaja osem točk. Vse preostale ekipe so si nabrale že dvomestni primanjkljaj. Manchester City zaostaja enajst točk, jutri pa ga čaka mestni obračun z Unitedom, ki ga od vrha loči še dvakrat toliko točk.

Črni petek

Uvodna tekma 15. kroga serie A med Interjem in Romo je bila že včeraj v središču pozornosti. (Ne)želeni odmev je sprožila naslovnica rimskega športnega časnika Corriere dello sport, ki jo je ob upodobitvi soočenja temnopoltih nogometašev Interja Romela Lukakuja in Rome Chrisa Smallinga ubesedil z Black Friday (črni petek). Predvsem iz Anglije, kjer sta do letošnje sezone igrala omenjena nogometaša, so se vrstile obtožbe o rasističnem kontekstu, s katerim se v letošnji sezoni pogosto ubadajo tudi na italijanskih stadionih.

Še precej slabše gre londonskim predstavnikom, posebej Tottenhamu in Arsenalu. Oba sta že opravila trenerski menjavi, na tnalu pa je tudi Manuel Pellegrini pri West Hamu, ki je imel pred sezono precej višje ambicije. Londonsko čast rešujeta angleška trenerja različnih generacij. Novinec v Premier League Frank Lampard se s Chelseajem nahaja v območju, ki prinaša nastop v LP v prihodnji sezoni. Nekdanji angleški selektor Roy Hodgson, ki je z 72. leti tudi najstarejši trener v prvenstvu, pa presenetljivo dobro krmari s Crystal Palacom.

Rimske zgodbe

Dobro sta odprla domačo sezono tudi kluba iz italijanske prestolnice. V 15. krogu bosta Lazio in Roma neposredno vplivala na razplet pri vrhu. Vodilni Inter s Samirjem Handanovićem bo nocoj gostil Romo, jutri pa bo na olimpijskem stadionu obračun Lazia in Juventusa. Prvaki iz Torina v letošnji sezoni še niso izgubili, a so po tretjem remiju morali prepustiti primat Interju, ki ga v torek čaka še domače soočenje z Barcelono za spomladansko nadaljevanje v LP. O prihodu elitnega klubskega tekmovanja sanjajo tudi na Sardiniji. Cagliari je tik pod vrhom serie A, pri čemer je Valterju Birsi doslej pripadla obrobna vloga. Konec preteklega meseca je nekdanji reprezentant utrpel še poškodbo roke, na zelenice se bo spet vrnil šele po prazničnem premoru.

Najbolj izenačeno je na vrhu nemškega prvenstva. Med prvim in sedmim mestom je po 13. krogih vsega šest točk razlike. Jutri se obeta obuditev nogometne klasike, ki je zaznamovala nemški nogomet v 70. letih, ko sta v bundesligi kraljevala Franz Beckenbauer in Günter Netzer. Vodilna Borussia Mönchendgladbach bo gostila serijskega prvaka Bayern, ki na četrtem mestu zaostaja štiri točke. V Španiji Jana Oblaka in Atletico Madrid že nocoj čaka obračun pri Villarealu. Barcelona in Real si delita vrh, tako naj bi ostalo tudi po jutrišnjih tekmah, ko Real gosti Espanol, Barcelona pa Mallorco.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Kratka, a sladka slovenska pomlad

Na slovenskih nogometnih zelenicah je od danes zimsko zatišje, a za ljubitelje najpomembnejše postranske stvari na svetu vendarle ne bo zime. Prave tekmovalne ločnice med letoma 2019 in 2020 v najmočnejših državnih prvenstvih skoraj ne bo. Ponekod, kot v Angliji, bo v božično-novoletnem času nogomet šele dobil pravi pospešek. Vseeno pa bo zadnji mesec v letu ponudil priložnost za bilanco opravljenega. Prav veselega nogometnega decembra pa vsaj v Sloveniji ne bo. Tudi poletje bo manj vroče, kot ...

Preberi več

Najbolj brano