V finalu SP Španija in Argentina

V finalu svetovnega prvenstva na Kitajskem bodo igrali košarkarji Španije in Argentine. Španci so v polfinalu po dveh podaljških premagali Avstralijo s 95:88, Argentinci pa so bili boljši od Francije z 80:66.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PEKING > Španci bodo v nedeljo ob 14. uri drugič v zgodovini nastopili v finalu SP in bodo skušali ponoviti uspeh iz Tokia 2006, ko so osvojili zlato medaljo, Argentinci pa so tretjič v finalu. Na prvem svetovnem prvenstvu 1950 so zasedli prvo mesto, v Indianapolisu 2002 pa so bili srebrni.

V tekmi za tretje mesto v nedeljo ob 10. uri bo Avstralija naskakovala svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih, Francija pa bo želela ponoviti dosežek izpred petih let v Barceloni, ko je bron osvojila v obračunu z Litvo.

Argentina, krvnik Srbije v četrtfinalu, je na krilih 39-letnega Luisa Scolaja deklasirala zasedbo, ki je pred tem izločila prve favorite prvenstva Američane.

Scola je tekmo končal pri 28 točkah in 13 skokih, ob tem, da je že v prvem delu dosegel dvojnega dvojčka (13 točk, 10 skokov). Gabriel Deck je dosegel 13 točk, Facundo Campazzo 12 (7 skokov, 6 podaj), Luca Vildoza pa deset. Pri Franciji sta po 16 točk zbrala Evan Fournier in Frank Ntilikina.

Veliko bolj izenačen je bil prvi polfinale. Španija ostaja nočna mora avstralskih košarkarjev. Potem ko jim je v tekmi za tretje mesto na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janieru v zadnji sekundi preprečila veselje, je tokrat zmagala še bolj dramatično. Avstralija je bila precej bližje zmagi, vendar ni znala zadržati enajstih točk prednosti oziroma izkoristiti svojih priložnosti.

Čeprav so se Španci v zaključku rednega dela po zaslugi Marca Gasola vrnili v igro, je imel prvi strelec Avstralije Patty Mills štiri sekunde pred koncem rednega dela priložnost za zmago, vendar je pri rezultatu 71:71 zgrešil drugi prosti met. Tudi v prvem podaljšku je bila Avstralija bližje uspehu. Za zadnji napad pri izenačenem izidu 80:80 je imela dobre štiri sekunde časa, met Matthewa Dellavedove za dve točki iz težkega položaja pa je zadel zgolj obroč. V drugem podaljšku je Avstraliji pošla moč, Španci pa so uveljavili daljšo klop in nekaj več svežine, povedli z 90:82 in prišli do velikega finala.

Marc Gasol je tekmo končal s 33 točkami (met 11:19, 6 skokov, indeks 33), Ricky Rubio je zbral 19 točk in 12 podaj (7 skokov, indeks 23), 17 točk pa je prispeval Sergio Llull (trojke 4:10, 6 podaj). Pri Avstraliji, ki je imela kar 22 izgubljenih žog, skok pa je dobila s 57:43, je izstopal Patty Mills z 32 točkami (met 10:24), 18 jih je dodal Nic Kay (11 skokov), 12 pa Andrew Bogut (met 6:8, 9 skokov).


Najbolj brano