V evropski mreži so tudi sežanski košarkarji

Športno združenje Jadran, KK Mesarija Prunk Sežana, belgijska nevladna organizacija Evolution Academy, nizozemska fundacija Stichting He-Ro Talent Development in deželna italijanska košarkarska zveza (FIP) so nosilci evropskega projekta Still Ballin', ki so ga včeraj predstavili na novinarski konferenci v Trstu.

Z leve: Marko Likar (KK Sežana), Ivana Milič (ŠZ Jadran), Giovanni 
Adami (Fip), Erik Švab (Euroservis) in Rich Laurel Foto: FOTODAMJ@N
Z leve: Marko Likar (KK Sežana), Ivana Milič (ŠZ Jadran), Giovanni Adami (Fip), Erik Švab (Euroservis) in Rich Laurel Foto: FOTODAMJ@N

TRST > Kaj je pravzaprav projekt Still Ballin', komu je namenjen in kakšni so njegovi cilji? Predvsem želi ustvariti evropsko mrežo športnih strokovnjakov, ki bo lokalni mladinski košarki pomagala z mednarodnimi izkušnjami. Mreža bo mladim športnikom in trenerjem ponudila pomoč pri razvoju kariere, lokalno košarko pa bo umestila v širšo evropsko dimenzijo. Projekt Still Ballin' bodo izvajali poldrugo leto, njegova skupna vrednost je 75.000 evrov, 80 odstotkov zneska pa bo prispevala Evropska unija. Za evropski denar se je potegovalo 800 projektov, le 260 pa je prejelo finančno pomoč.

Včerajšnje novinarske konference so se udeležili predsednica AŠZ Jadran Ivana Milič, športni vodja slovenskega košarkarskega drugoligaša KK Mesarija Prunk Marko Likar, predsednik deželnega odbora FIP Giovanni Adami, direktor podjetja Euroservis Erik Švab in nekdanji ameriški košarkar Rich Laurel. “Ko sem prevzela funkcijo predsednice AŠD Jadran, sem si med svoje cilje zastavila tudi željo po napredku in raziskovanju novih poti. Vesela sem, da je iz ideje nastal projekt, ki je bil nato tudi izbran,” je dejala Miličeva. Na pobudo tržaškega kluba se je deželni odbor FIP odločil za partnerstvo v projektu Still Ballin'. “Naša dežela je kot nalašč za tovrstne projekte in mednarodne pobude. V zadnjih letih smo organizirali veliko evropskih in svetovnih prvenstev za mladinske kategorije, vpeti smo v jadransko ligo, skratka izkušenj nam ne manjka,” je bil navdušen predsednik Adami.

Del programa Erasmus+

Pri kandidaturi je veliko dela opravilo podjetje Euroservis, ki se 15 let ukvarja s črpanjem denarja iz evropskih skladov. “Projekt je dejansko nastal skoraj po naključju. Izbrali smo program Erasmus+, ki omogoča pridobitev sredstev tudi za športne projekte,” je dejal direktor Euroservisa Erik Švab.

Ključno vlogo pri realizaciji evropskega projekta je imel nekdanji ljubljenec tržaškega občinstva Rich Laurel, ki je po koncu igralske kariere v košarki ostal kot opazovalec in menedžer. Laurel je vezni člen med vsemi partnerji: “Mladim košarkarjem in košarkaricam hočemo nuditi nepozabne mednarodne izkušnje, ki jim bodo obogatile življenje. Gre za enkratno priložnost, ki se pripeti le enkrat v življenju.”

Vsak izmed vpetih partnerjev bo v projektu sodeloval s šestimi košarkarji do 18. letna starosti (U-18) in njihovimi trenerji, ki se bodo srečevali v vseh štirih sodelujočih državah. Mladi športniki se bodo udeležili mednarodnih kampov, kjer bodo veliko pozornosti posvetili psihološki pripravi, vodstvenim sposobnostim in načrtovanju športne dejavnosti. Pogovarjali se bodo z uspešnimi športniki, ki so po koncu športne kariere ubrali poslovno pot. Mladi se bodo utrjevali znanje angleškega jezika in se pomerili v zaključnem turnirju.

Projekt bo uradno stekel konec januarja prihodnje leto, ko bo predstavljen na sedežu EU v Bruslju. Mladi košarkarji in njihovi trenerji se bodo prvič srečali marca 2020 v Trstu, kjer bo maja 2021 tudi zaključek projekta. Decembra 2020 bo srečanje v Sežani, pred tem pa se bodo dobili še na Nizozemskem in v Belgiji.


Najbolj brano