Uradni bankrot kluba zaradi koronavirusa

Sedemkratni slovaški nogometni prvak iz Žiline je eden prvih nogometnih klubov na stari celini, ki je uradno razglasil stečaj zaradi finančnih posledic blokade zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Po razglasitvi stečaja, ta uradno stopa v veljavo danes, je vodstvo kluba razdrlo pogodbo s 17 člani prve ekipe, ki so nasprotovali predlogu kluba o znižanju plač.

 Foto: STA
Foto: STA

ŽILINA > Klub je predlagal kar 80-odstotno znižanje plač, kar igralci niso sprejeli. Sicer tudi na Slovaškem še niso sprejeli dokončne odločitve o koncu sezone. Žilina je trenutno na prvenstveni lestvici druga ter zaostaja deset točk za vodilnim Slovanom iz Bratislave. Žilina je zadnji naslov prvaka osvojila leta 2017.

Medtem ko klubi v najbogatejših petih ligah največji del prihodkov dobijo z bogatimi pogodbami o televizijskih pravicah, pa na Slovaškem, kot tudi drugod v vzhodni Evropi, strategija financiranja kluba temelji skoraj izključno na prihodkih od prodaje igralcev. “Proračun kluba za leto 2020 temelji na prihodkih od prestopov igralcev v poletnem prestopnem obdobju. Danes je tako že povsem jasno, da bo dohodek od poletnih transferjev blizu ničli,” je ob odločitvi zapisalo vodstvo kluba MŠK Žilina.


Najbolj brano