Ura resnice za Tratnika

Uvod v tradicionalni kolesarski maraton Franja bo danes z državnim prvenstvom v kronometru. Naslov v elitni kategoriji brani Idrijčan Jan Tratnik.

Jan Tratnik bo danes poskušal obdržati majico državnega prvaka 
v kronometru. Foto: Aleš Sorta
Jan Tratnik bo danes poskušal obdržati majico državnega prvaka v kronometru. Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > Za člana Bahraina Meride bo vožnja na čas za domače naslove prvi preizkus po daljšem tekmovalnem premoru in višinskih pripravah na Tenerifih. Nazadnje je zavrtel pedala na dirki po Romandiji pred mesecem dni, kjer je dobil uvodni prolog ter za en dan oblekel majico vodilnega. V Švici je sklenil zgoščen prvi del sezone, danes dejansko začenja drugega, v katerem bo vrhunec Tour, ki se začenja čez mesec dni. V nedeljo ga v Franciji že čaka generalka svetovne serije s kriterijem Dauphine, kjer je na sporedu tudi 26 kilometrov dolga ura resnice. Kronometer za državne naslove na trasi Ljubljana-Domžale bo še za 18 kilometrov daljši in bo že dal odgovor, kako se vrtijo noge v boju z uro.

Resda na startu, ki je za elitno kategorijo predviden nekaj pred 20. uro, ne bo Tratnikovega dobrega prijatelja in enega najboljših kolesarjev v tej prvini, Primoža Rogliča, a konkurenca obeta zanimiv razvoj dogodkov. Boj za naslov prvaka bi lahko začinil Tratnikov moštveni kolega Matej Mohorič. Pretežno ravninska trasa, ki ni tehnično zahtevna, bi lahko ob izpostavljenosti vetru Mohoriču bolj ustrezala. Ne gre pozabiti, da je bil pred osmimi leti tudi mladinski svetovni podprvak v vožnji na čas. Pod drobnogledom bo tudi 20-letni Tadej Pogačar. Zmagovalec dirke po Kaliforniji je že dokazal, da se dobro znajde v vožnjah na čas, z ekipo UAE pa bo posebej na očeh tudi na bližnji dirki po Sloveniji, ki se začenja 19. junija.

V kategoriji do 23 let naj bi se danes za vrh potegovala Jaka Primožič in Nik Čemažar (oba Kranj). Medtem ko Kristjan Hočevar (MebloJOGI Pro-Concrete) vrti pedala na dirki miru po Češkem, bo barve novogoriškega kluba v vožnji na čas zastopal Tim Roškar, pri mladinkah pa se bo preizkusila Metka Mikuž. V ženski kategoriji elite sicer velja za prvo favoritinjo Eugenia Bujak (BTC City Ljubljana), ki se je uspešno vrnila po poškodbi. Prvo ime današnjega kronometra pa bo Uzbekistanka ruskega rodu Olga Zabelinska, ki je leta 2012 osvojila bron na olimpijskih igrah v cestni dirki.


Najbolj brano